Ugodno življenje

FOTO Od ružnog pačeta do ljepotice: Moderna kuća s Peščenice

FOTO Od ružnog pačeta do ljepotice: Moderna kuća s Peščenice
Foto: Dom i vrt
1/8
21.03.2013.
u 00:10

Sve je prozračno, estetski dojmljivo i jako funkcionalno. Zasluga vlasnika i arhitekata.

Prema štovanju naselja u kojem su odrasli (Peščenica) i arhitekturi gradske četvrti s malim obiteljskim prizemnicama, vlasnici ove zagrebačke ljepotice pred arhitekte projektne tvrtke A2 postavili su zadatak da osmisle prostor koji će tlocrtno i presječno zadržati postojeće okvire.

Zatečeno stanje bilo je – polusagrađeni objekt. Za njega je, prema zamisli vlasnika, trebalo osmisliti kvalitetan sadržaj koji će odgovarati izazovima stila života mladog bračnog para bez djece.

– Nova kuća na mjestu prislanjanja prati susjednu, no kako se odmiče, volumen se sve više razigrava i proširuje, što je najvidljivije na krovu – ističu Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić dodajući da je krovna kućica, element oblikovanja često korišten u neposrednoj okolini, i u ovom slučaju upotrijebljena kako bi se dobilo više korisnog prostora u potkrovlju.

S obzirom na to da prenaglašene krovne kućice postaju element oblikovanja pročelja, materijal pročelja postaje materijalom krova.

Kuća se lomi i prilagođava novim sadržajima, tako u prizemlju dobiva “zagriz” na mjestu gdje je potreban kolni prilaz garaži u dvorištu. Nepravilnost kuće ublažena je ortogonalnim rasterom ploča, u koji se uklapaju otvori.

Kao suprotnost apstraktnoj vanjštini, intiman i topao interijer izrađen je po mjeri vlasnika. Svijetle boje, jednostavne linije, toplina i funkcionalnost prostora – sve to za ugodno življenje.

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u stan Ivice Propadala – 200 kvadrata muškog luksuza!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije