BEZ PREMCA

Fantastična prirodna dekoracija u domu - perunaska jagoda

fizalis kineski lampion
Foto: Thinkstock
1/7
23.07.2021.
u 07:06

Tek nekoliko 'lampiona' ove egzotične biljke promijenit će sliku vašeg doma. Ohrabrite se i ukrasite njome i svoje slastice!

Kada jednom vidite biljku s razigranim košaricama jarkonarančaste ovojnice nalik na lampione, teško da ćete ju zaboraviti, pa čak i ako niste veliki esteta ili ljubitelj prirode i cvijeća. Tajna fizalisa (poznat i kao peruanska jagoda i kineski lampion) je, osim u intenzivnoj, toploj boji, i u mjehurastom, čipkastom obliku koji istovremeno odaje profinjenost, krhkost i robusnost, što čini da neprestano iznova svraćate pogled na njega. Od brojnih vrsta (oko 80), u našim krajevima najpoznatija je vrsta physalis alkekengi ili mjehurica čija unutrašnjost krije crvene jestive plodove.

No, možemo ga vidjeti u raznim izdanjima: kako sazrijeva, lampion fizalisa mijenja boju od zelene, preko žute pa sve do narančasto-crvene. Osim ekspresivnog izgleda što ju čini najpoželjnijom i najatraktivnijom prirodnom dekoracijom, fizalis, odnosno njegov plod (miriše na ananas) ima i brojna ljekovita svojstva. Vrlo je dobar diuretik i analgetik.

Foto: Thinkstock

Ali, svakako morate znati da je njegov lampion vrlo otrovan! Često ga možete pronaći i ubrati na rubovima šume, polja ili šikare gdje se zna zadržati i nakon što padne snijeg, a često ga "kumice" prodaju na tržnici. Ako ga osušite, trajat će vam cijelu zimu, zadržavajući uvijek svoju narančastu boju. Grane s lampionima stavite u vazu, ulijte malo vode te ih ostavite na tamnije mjesto. Dolijevajte svaki dan po malo vode u vazu. Tako će se mjehurići postupno osušiti. I tada su spremni za dekoraciju.

Foto: Thinkstock

Osim u suhim aranžmanima, lampioni su izvrsna dekoracija za bilo koji kutak stana: od stolića u dnevnoj sobi pa sve do polica s knjigama i običnih, praznih teglica u kuhinji u koje ih možete smjestiti. Tek dva-tri lampiona na komodi ili radnom stolu zbog svoga neobičnog izgleda unijet će veliku promjenu u svaki prostor.

Dodatni savjet: Fizalis je dobitna dekorativna kombinacija, a naročito je efektan sa svijećama ili ako ga nanižete na tanku žicu ili vrpcu i stavite kao ukras na prozorsku dasku. Možete ga pričvrstiti na karnišu i pustiti "ogrlicu" da visi preko zavjesa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije