štednja

Napravite svoju strategiju i računi će biti manji, a vi zadovoljniji!

ušteda
Foto: Thinkstock
1/5
11.11.2015.
u 17:00

Dok je vani lijepo vrijeme i visoke temperature možemo zadovoljno trljati ruke, računi za grijanje bit će manji. Ali, to će još kratko potrajati, Evo nekoliko savjeta kako pokušati smanjiti račune za režije

Prema europskoj Direktivi o energetskoj učinkovitosti do 31. prosinca 2016. svi koji se griju na toplanu moraju instalirati sustav mjerenja toplinske energije i tako platiti samo za stvarnu potrošnje. No, to je tek dio uštede. Evo, što još možemo učiniti.

Podesite temperaturu

Smanjite temperaturu u kući na 20 ° C, tako se i štedi, ali je i korisno za zdravlje. Pedijatri preporučuju da temperatura doma ne prelazi 20 ° Celzijusa. U spavaćim sobama djece i dojenčadi idealno je 18-19 ° Celzijusa.. Važno je da su noge i ruke tople. Nosite udobnu odjeću od pamuka ili vune. Prijatelj zime? Tople papuče i za velike i male.

Foto: pixabay

Izbjegnite rasipanje

Dio topline odlazi kroz lošu vanjsku stolariju. Stoga, ako je niste u mogućnosti mijenati, oko prozora postavite ljepljive zaštitne trake, ispod balkonskih vrata zarolajte staru deko ili ručnike. Ozbiljno razmislite o promjeni loše stolarije i postavljanje toplinske izolacije na fasadi.

Foto: pixabay

Dnevna strategija
Ne isključite grijanje u sobama koje manje koristite. To je loša navika. Bolje je grijanje držati na minimum, kako se te prostorije ne bi potpuno rashladile. Isključite grijanje noću. Prije sezone grijanja ozračite radijatore. Ne blokirajte prolaz topline postavljanjem polica ili drugog namještaja uz radijatore. Redovno ujutro provjetravajte prostorije.

Tepisi i kućni tekstil stvara ugodnu i toplu atmosferu, stoga ako ste preko ljeta zarolali tepihe, sad ih vratite u sobe.

Foto: pixabay

Štedjeti se može i racionalnim telefoniranjem, gašenjem svjetla u prostorijama u kojima nikog nema. Obratite pažnju na potrošnju vode. Mala sitnica, voda ne treba teći dok perete zube. Perilice uključujte noću kad je struja jeftinija. Koristite štedne žarulje.

Foto: pixabay

>>Rasipamo previše vode: evo kako je možete uštedjeti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije