Novo mjesto

Etnopark u blizini Zagreba koji mami na bijeg od svakodnevice

promo
arhiva
16.04.2017.
u 07:30

Iako se nalazi tek desetak kilometara od centra metropole, park vas vodi u neko drugo vrijeme

Mirna izletišta koja nude više od divne prirode metropoli su prijeko potrebna, stoga ne čudi da je nedavno u blizini Zagreba niknuo jedinstveni etnopark Zagreb koji ima brojne adute za privlačenje gostiju. Riječ je o mjestu koje je na prvi pogled čarobno, neodoljivo i, što je mnogima danas bitno, mirno. Ovaj park nudi bijeg u neka prošla vremena, posjet je bogatoj povijesti hrvatskih krajeva.

Foto: arhiva

Čardak iz Turopolja

Etnopark Zagreb proteže se na čak 40.000 četvornih metara u mjestu Mala Mlaka, svega jedanaest kilometara od središta Zagreba. Na radost brojnih posjetitelja glavnog grada Hrvatske, Etnopark je blizu nove zračne luke pa će tako ovog ljeta u suradnji s turističkim agencijama postati i nezaobilazna postaja za posjeta Zagrebu. Već na samom ulasku u park pogled zastaje na turopoljskom čardaku nazvanom “Zbirka sjećanja”, starom 105 godina. On to zaista i jest.

Čardak je izvorno bio smješten u srcu hrvatskog Turopolja – selu Mraclin, no u složenoj akciji kustosa, povjesničara i građevinara preseljen je u Etnopark. U potpunosti je obnovljen i vraćen u prvobitno stanje. Čardak je prepun unikatnog namještaja iz različitih povijesnih stilova. Alt Deutsch spavaća soba pripada razdoblju renesanse, izrađena je 1800. godine. Secesijska blagovaonica zagrebačke je izrade iz 1920. godine.

Ormar biblioteka pripada neobaroku, a izrađen je 1860. godine. Čardak kao zbirka povijesti divno je ogledalo nekih prošlih vremena koja su tako lako zaboravljena. Prepun je detalja kroz koje nam odaje bogatu i inspirativnu povijest koja prožima svih 390 četvornih metara unutarnjeg prostora. Tik do njega nalazi se ljetnikovac koji spremno čeka svoje prve goste. Idealan je za bijeg od gradske vreve, mirno okruženje, a opet u večernjim satima s kristalnim pogledom na Zagreb i Medvednicu.

Foto: arhiva

Bogati voćni nasadi

Šetnjom kroz park dolazimo do voćnjaka koji je dom za čak 800 nasada raznolikog voća i u proljetnom je cvatu posebno šarmantno mjesto. Povijesna i kulturna ponuda ovog našeg novog omiljenog mjesta nadopunjena je dahom današnjeg vremena. Upravo će ovo mjesto svojom ponudom za razne gastronomske susrete, domjenke ili pak vjenčanja iz bajke zasigurno postati nezaobilazno mjesto susreta povijesti i sadašnjosti.

Moderna staklena instalacija izvrsno se uklopila u ovu priču i zasigurno će mnogim generacijama ostati dugo u sjećanju. U ovom Etnoparku spremni su za organizaciju raznih izazovnih evenata pa tako nude dosad neviđeni, jedinstveni koncept organizacije raznih događaja, primjerice vjenčanja, i vjeruju da će taj način usluge, koja se prvi put pojavljuje u Hrvatskoj, uspješno zaživjeti.
Partneri Etnoparka Zagreb, agencija Ballroom Croatia, Favory, Sajam ‘99 i Prolight ovu su cjelinu zaokružili učinivši je novim hrvatskim biserom koji nas vodi na osjetilno putovanje koje će se dugo pamtiti... Jer ovakva lokacija nudi puno više od dolaska na izlet, nudi edukaciju, prirodne ljepote, povijest i možda najvažnije, bijeg od stvarnosti!

Foto: arhiva

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije