Detalji

Uskrsni stil neka bude elegantan i profinjen

uskrs
Foto: Dom & Vrt
1/7
20.04.2019.
u 07:00

Proslava uskrsnih blagdana pada u razdoblje kada se ponovno uživa u duljim danima, sunčanim jutrima i probuđenoj prirodi. Svijetle i pastelne boje najbolja su podloga za uskrsne dekoracije.

Tradicionalno, pisanice čine središnji dio uskrsnog dekora, motiv raznobojnih jaja naći će se i na stolnjacima, ubrusima, svijećnjacima…

Foto: Dom & Vrt

Iz praktičnih razloga, danas su sve popularnije umjetne pisanice koje se mogu objesiti na nekoliko grana u vazi, umetnuti u već gotove buketiće svježeg proljetnog cvijeća ili pak smjestiti u tradicionalne pletene košarice gdje će evocirati uspomene na malena ptičja gnijezda kakva smo kao djeca znali pronalaziti u grmovima u parku ili dvorištu… Mogućnosti su doista velike.

Poigrajte se bojama

Ipak, za najbolji efekt i stvaranje osjećaja dekorativne cjeline, predlažemo da umjetna jaja uskladite bojom i motivima s vlastoručno obojenim pisanicama, koja se također mogu smjestiti u pletene košarice prethodno ispunjene umjetnom travom.

Foto: Dom & Vrt

Takav dekor uvijek pršti životom, posebno ako se odlučite za kakvu žarku boju kao osnovni kolorit uskrsne dekoracije doma. Za one koji teže eleganciji, savjetujemo bijela jaja u smeđim košaricama, bez ikakvih dodataka (malenih tabletića, umjetne trave…). Bijela jaja će dobro izgledati i obješena na grane nježnih cica-maca u visokoj prozirnoj vazi – takav dekor mogao bi se naći u predsoblju svakog doma, bez obzira na osnovni stil uređenja.

Foto: Dom & Vrt

Ako razmišljate o neizostavnom dekoriranju blagdanskog stola, nikako nećete pogriješiti odlučite li se za jednobojnu osnovu – primjerice, bijele stolnjake i tanjure, koji se mogu lako nadopuniti dodacima (ubrusi, vaze, podmetači…) u nježnim pastelnim (ružičasta, žuta, plava ili zelena) ili žarkim bojama (crvena, narančasta, žarkoljubičasta i sl.) koje će unijeti toplinu i dati život svakom blagdanskom doručku ili ručku u društvu obitelji ili prijatelja. Vrlo će elegantno djelovati i smeđe-bijela kombinacija posuđa, dopunjena dekorativnim elementima u nekoj drugoj proljetnoj boji ili pak samo potpourijem u smeđe-bijeloj kombinaciji.

Ne zaboravite svijeće

Posuđe s motivima cvijeća, voća ili maslina također će se dobro uklopiti u proljetnu, uskrsnu priču blagdanskog stola.

U svakom slučaju, predlažemo vam da vodite računa o tome da se na stolu uvijek nađe mjesta za svijećnjak sa svijećom, koji možete ukrasiti prirodnim grančicama u koje možete utaknuti svježe cvjetiće voćaka, jaglaca ili drugih proljetnica. Iste grančice mogu se svezati i svilenim mašnicama i postaviti na svaki tanjur kao svečana dobrodošlica svakom gostu, dok se cvjetići mogu i razbacati po čitavom stolu. Dobar dekor bit će i mali umjetni pilići koji se mogu smjestiti na svaki tanjur, kao i tekstilno, vrlo realistično izrađeno umjetno cvijeće.

Foto: Dom & Vrt

Po čašama se može rasplesti i tanke vlati umjetne trave, zelene, smeđe ili bijele boje, ili pak kuglice od šiblja obojene u neku proljetnu boju… Stolovi se mogu dekorirati i već gotovim cvjetnim aranžmanima – takav dekor će naročito lijepo izgledati uz posuđe ravnih, suvremenih linija.

Kako u proljeće prvi put vidimo leptire, platneni šareni leptirići različitih dimenzija unijet će živost i ukrasiti cvjetne buketiće ili lončanice svakog uskrsnog doma, kao i sam blagdanski stol.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije