MOĆ DETALJA

Predivne kreacije: dva različita dizajnerska pogleda na jastuke

jastuci happy dot iris mihatov
13.11.2014.
u 14:15

Uvjerite se kako kreacije dekorativnih jastuka dviju mladih umjetnica - modne dizajnerice Danijele Štambuk i slikarice Iris Mihatov Miočić mogu biti vrlo zanimljive i originalne, a istovremeno tako različite

Efektni detalji čine naš dom ili bilo koji drugi prostor u kojem se nađemo drugačijim, zanimljivijim ili jednostavno - ljepšim. Čak mogu šarmantno zakamuflirati nedostatke i mane u domu ili ga pak osvježiti, učiniti da sve izgleda kao novo, a da ste zapravo minimalno intervenirali u prostor.

Dobra stvar s detaljima jest što ih uglavnom sve možete premiještati na drugo mjesto u domu ili im dati novu ulogu. A ako su, poput jastuka, od tekstila, možete im presvlačiti navlake i tako ih opet učiniti novima. A ako ste malo vještiji, možete ih 'doraditi' oslikavanjem ili prišivanjem perlica, gumba ili naljepnica za tkanine. Predstavljamo radove dviju mladih dizajnerica čije kreacije mogu izmijeniti lice vašega doma.

Poput bajke za laku noć

Foto: Robert Demo

Snoviti, eterični i romantični jastuci akademske slikarice i ilustratorice Iris Mihatov Miočić su poput bajke za laku noć i pozivaju na odmor, opuštanje i počinak. Pamučni jastuci ovalnih oblika okupljeni pod brandom Happy Dot koji se mogu strojno prati na 30 stupnjeva plod su slikaričine suradnje s brandom Sovica, koja je proizašla iz prijateljstva s njegovom vlasnicom Helenom Puratić.

Iris priznaje da ju je upravo ono što Sovica stvara potaklo da osmisli nešto originalno i novo. A rezultat su bili jastuci, od kojih je doista puno njih do sada pronašlo svoje vlasnike.

- Sovica pripremi pamučne materijale za oslikavanje. Naime, prethodno se operu kako bi se boja lakše primila na tkaninu. Tada su spremni za moje ruke, odnosno oslikavanje bojama za tkaninu – objašnjava Iris. U početku su njezine kreacije bile namijenjene najmanjima – bebama i djeci, no u zadnje vrijeme naručuju ih i odrasli za razne prigode – mladencima za vjenčanje, prijateljima za rođendane, za useljenje u novi dom...

Posebnost ovih jastuka jest što mogu, prema želji naručitelja, biti i posve personalizirani, s imenima i prigodnim tekstom. Ali, njima, kao i na prvim, početnim radovima, dominiraju anđeli.

- Moje slikarstvo je uvijek inspirirano čovjekom, pa je on i u ilustraciji vrlo čest motiv. A anđeli su željeni jer vjerujemo u njih, čine nas sigurnima i lakše je biti tu gdje jesmo kroz spoznaju da su oni među nama. Zato ih ljudi i vole, jer su naši jastuci jedan od načina kako anđele učiniti bliskima nama, svaki dan – govori mlada slikarica. Njezine radove možete naručiti preko facebook stranice Happy Dot i Sovica.

Igra s filcom i duhovitim crtežima

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

Mnogo je onih koji su entuzijastično počeli baviti kreiranjem ukrasnih jastuka, ali su nažalost, odustali od njih. Razlog je uglavnom neisplativost takvog produkt dizajna zbog jake konkurencije trgovina namještajem i pokućstvom koje jastuke nude po vrlo povoljnim cijenama. No, nasreću, modna dizajnerica Danijela Štambuk nije odustala od svojih jastuka, koje je počela izrađivati prije dvije godine i koji su joj, kako kaže, bili 'usputna' zanimacija. Njezin primarni interes je koža i dizajn odjeće, no istraživanje materijala i uzoraka doveli su je do jastuka.

Foto: Robert Demo

- U periodu kada sam počela raditi s filcom tražila sam proizvode koji bi dobro i zanimljivo izgledali u toj tkanini, i tako je, spontano, nastao filc jastučić. Filc me privukao jer ima dugu tradiciju korištenja i proizvodnje kao i koža. Ima meki i topli opip, što je savršen kotnrast koži. Za mene je to jednostavno bio prirodan slijed – kaže Danijela dodajući kako se možda se vremenom odluči i za neki drugi materijal. Jastučići od vunenog ili poliesterskog filca zanimljivi su zbog crteža u više boja koji se apliciraju na njega, tako da se može reći da je svaki unikatan. Takvi ctreži, kojih je inače autorica Danijelina sestra, akademska kiparica Tamara Štambuk, su ideja 'posuđena' s haljina koje dizajnerica kreira.

Foto: Robert Demo

Riječ je o stiliziranim crtežima na kojima se često prikazuju i to vrlo duhovito ljudi, životinje, krilata bića i anđeli. Njezine moderne jastuke, minimalističkih, pročišćenih linija kupuju najviše stranci, ali i Hrvati s umjetničkim senzibilitetom. Danijela vjeruje da većinu njih privuku ponajprije aplicirani crteži na jastucima.

>>Dizajnerski bestseler: Nove generacija tegli za cvijeće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije