inovacija

Domaći brend nudi mobilni ured koji možete koristiti i na balkonu ili terasi

movo
30.03.2021.
u 07:26

Organizacija uredskog prostora danas se ipak promišlja puno drugačije, a pritom se posebno vodi briga o optimizaciji radnog prostora i njegovoj fleksibilnosti

Živimo u dinamičnom i izazovnom vremenu koje zahtijeva brze prilagodbe na promjene. Pandemija koronavirusa potaknula je i nova promišljanja radnog i životnog prostora. Kako je rad od kuće, kao nužna potreba, vrlo brzo zamijenio rad iz ureda i nametnuo se kao prihvatljiv i učinkovit model rada, tako se sada sve češće propitkuje koliko „izolacija“ utječe na well-being zaposlenika i kako napraviti optimalan balans rada od kuće i u uredu.

Foto: movo

Ured se ipak pokazao kao nezamjenjiv faktor u interakciji, održavanju timskog duha i važan element poslovanja i korporativne kulture kompanija. Međutim, organizacija uredskog prostora danas se ipak promišlja puno drugačije, a pritom se posebno vodi briga o optimizaciji radnog prostora i njegovoj fleksibilnosti.

Foto: movo

Fleksibilni uredi zasigurno će biti sve traženiji smjer pri uređenju uredskih prostora jer će omogućiti da jedna prostorna cjelina ima više svrha i načina korištenja tog istog prostora. Također vrlo važna stavka je i optimizacija kvadratnih metara. Hrvatska tvrtka Sobočan na ove je izazove odgovorila stvorivši movo-mobilne uredske jedinice koje se zahvaljujući fleksibilnosti, kroz mobilnosti i sklopivosti proizvoda u prostoru jednostavno mogu slagati u različite scenografije i omogućiti različite scenarije koji odgovaraju potrebama korisnika prostora.

Foto: movo

Iako će većinu radnog vremena radne jedinice biti postavljene u formu klasičnog uredskog prostora, vrlo lako se, prema potrebi, njihovim pomicanjem mogu stvarati izdvojene i posebne zone. Tako primjerice zaposlenik, ukoliko mu je potreban mir za samostalan rad, svoju mobilnu jedinicu može jednostavno premjestiti, odnosno „odgurati“ u drugi dio ureda ili tim ljudi može oformiti svoj prostor za sastanak ili kreativni timski rad. Osim toga, novi način rada vjerujemo da će donijeti i fleksibilnost u dolascima u ured te samim time i za potrebom da nisu uvijek sve radne jedinice nužno 'aktivirane za rad' već se po dolasku u ured jednostavno aktiviraju.

Foto: movo

Posebnost mobilnih uredskih jedinica je i u tome što se vrlo lako mogu pretvoriti u formu učionice ili prostora za edukacije i predavanja, konferencije ili složiti u drugi postav ovisno o događaju koji se organizira. U klasičnom uredskom prostoru ispunjenom radnim stolovima vrlo često se nađemo u potrebi za praznim prostorom oslobođenim od namještaja.

Foto: movo

Uz movo, središnji prostor ureda može se jednostavno osloboditi za after work druženje, domjenak ili za tjelovježbu prije ili poslije radnog vremena, jer se svi elementi jednostavno odmaknu sa strane ili odguraju iz jedne prostorije u drugu. Povratak u prvobitno stanje i redovan uredski postav oduzima minimalno vrijeme, zbog jednostavnosti upravljanja mobilnim radnim jedinicama.

1/14

Sličan trend smo mogli vidjeti i kod hot-desking uredskog prostora (dijeljeni radni prostor) koji je bio zamišljen za povećanje fleksibilnosti zaposlenika i kvalitetno iskorištenje prostora. Međutim, ovaj trend nije prihvaćen od većine zaposlenika zbog nedostatka osobnog prostora za rad, ometanja pri radu, česte promjene radnog mjesta, ali i potrebe za svakodnevnim pakiranjem te ponovnim raspakiravanjem stvari i radnih materijala. Stoga, možemo reći da je sve ono što se trendom hot-deskinga pokazalo kao prepreka, riješeno ovim načinom mobilnih i sklopivih radnih jedinica gdje svatko ima svoju koja je sigurna i pod ključem. Naravno, pritom je važno osigurati da uredski prostor podržava fleksibilnost kroz prateću infrastrukturu kao što su priključci struje, dovoljno svjetlosti i druge elemente.

Novo vrijeme traži nove vještine, a jedna od njih je brza prilagodba na promjene, nove životne i radne trendove. Ovakav način dugoročnog planiranja i promišljanja pri projektiranju i opremanju uredskog prostora može zasigurno omogućiti veću spremnost različitim scenarijima i da budete fleksibilni baš kao što je i movo radna jedinica.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije