Prekrasni penthouse

Dom u kojem je sve ručni rad

Dom u kojem je sve ručni rad
Foto: Dom i vrt
1/10
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
12.12.2013.
u 08:09

Kako je stari stan u centru Zagreba dobio novu dušu za samo 30-ak tisuća kuna

Dobiti stan u nasljedstvo mnogima znači rješenje ključnog egzistencijalnog pitanja i razlog za veliki osmijeh na licu te nazdravljanje šampanjcem. No euforija većini brzo splasne kad shvate koliko posla tek predstoji oko adaptacije zastarjelog prostora u ugodno mjesto za život. Naša sugovornica Sanda Pavlinić, vlasnica stana od 40 m2 u zagrebačkoj Vodovodnoj ulici, nije se hvatala za glavu, već je prionula poslu, igrom slučaja – svom poslu. Već se nekoliko godina profesionalno bavi preuređivanjem namještaja i izradom dekoracija pa je u ovoj jednogodišnjoj akciji, od koje je preostalo samo uređivanje velike dvostrane terase, većinom uživala.
– Htjela sam da svaka prostorija ima neki svoj “đir” i da stan ispadne kao kombinacija industrijskog i recikliranog stila. To je malim dijelom uvjetovao budžet koji je u konačnici, s građevinskim radovima, bojama i ostalim materijalima, ispao oko 30 tisuća kuna, no najviše se radilo o mojoj želji – objašnjava vlasnica.
Najzahtjevniji dio posla bilo je, kaže, renoviranje kupaonice. Trebalo je zalijepiti nove podne pločice na postojeće, a one zidne učiniti primamljivijima bez skidanja. Bijele pločice dobile su plave motive, prostor ispod umivaonika obojen je u istom tonu, kao i gornji dio zidova

U kupaonici je bilo najviše posla – na stare pločice lijepile su se nove, a zidne su se oslikale posebnim šablonama te bojom za vitraje

Jedina prepreka bilo je izbušiti šank u 22 cm debelom zidu od armiranog betona. Osim šanka, za oko “zapinje” spavaća soba koja se nalazi u produžetku kuhinje iako se u nju može ući i kroz klizna vrata u dnevnom boravku.

U sobu se može iz kuhinje, ali i kroz klizna vrata u dnevnom boravku. Prazne vinske boce (ispod TV-a) poslužile su kao originalni svijećnjaci


– Zamijenili smo pozicije blagovaonice i spavaće sobe da bismo dobili više dnevnog prostora. Iako se čini nezgodnim, zastor od ekokože solidan je izolator mirisa, ne upija ih, a ujutro je lijepo osjetiti miris doručka. Usto smo dečko i ja osjetili blagodati blizine hladnjaka krevetu – šali se Sanda.

Zastor od ekokože dijeli kuhinju od spavaće sobe. pristojan je izolator, ne upija mirise te ga se samo nekad treba prebrisati

Postojeća tamnosmeđa kuhinja obojena je u petrolej-zelenu, a dnevni boravak, kutna garnitura i stolić napravljeni su od trendi paleta. Glavno su obilježje stana detalji: luster u dnevnom boravku prepolovljeni je globus, a svaki prekidač za svjetlo obrubljen je pločicom premazanom bojom za školske ploče na kojoj je ispisana poruka.

Oko svakog prekidača je keramička pločica presvučena materijalom za školske ploče na koju je onda ispisana neka zgodna poruka

Nedostatku prostora za podnu lampu doskočilo se iscrtavanjem jedne na zidu, a božićno drvce također je namontirano na zid uz malo ukrasne vrpce. Stolice su presvučene ekokožom, a drage fotografije nalijepljene su na zid i uokvirene ručno iscrtanim okvirima.


– Ovaj stan nikad neće biti potpuno gotov. Iz sezone u sezonu nešto ću mijenjati i ukrašavati, dodavati nove stvari – zaključila je vlasnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije