Interijer po mjeri

Dom koji odražava sklonosti, stil života i hobije cijele obitelji

kuca
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
04.03.2017.
u 08:00

Funkcionalna, udobna i uređena po mjeri obitelji. To su riječi koje najbolje opisuju zagrebački dom u južnom dijelu Zagreba, na samom izlazu uz grada. Prostranih 218 četvornih metara stambenog prostora koji se proteže na dvije etaže, prizemlje i kat, maksimalno su iskorišteni da bi život peteročlanoj obitelji – roditeljima i sinovima osnovnoškolcima – bio što ugodniji. Kuća je kupljena u rohbau fazi prije nekoliko godine, otkriva vlasnik, što je omogućilo da je u potpunosti prilagode svojim potrebama i zamislima kako bi trebao izgledati njihov dom iz snova.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Neprocjenjiv pogled

– U prizemlju se rušenjem kuhinjskog zida dobio jedinstven prostor koji ovako djeluje toplije, prostranije i povezanije. Nisam ni bio svjestan da sam ovim otvaranjem prostora i zaobljenim oblicima namještaja i drugih ploha radio po principu feng shuija, tek su nam kasnije to rekli. Na taj način događa se potreban protok energije i sve djeluje slobodnije – objašnjava vlasnik koji je dom uređivao po svojim idejama prilagođavajući ga potrebama svoje obitelji.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Visoki stropovi od gotovo tri metra doprinijeli su efikasnosti tlocrtnih promjena, ali i utjecali na kvalitetu života. U dječjim sobama visina stropa iskorištena je za krevete na kat koji ne zagušuju prostor i nude djeci pravo utočište kada se žele zavući u svoj svijet. Kako je tehničke struke i prati nove tehnologije na raznim područjima, tako je vlasnik odlučio da njegov dom bude niskoenergetski i pametan. Osim ugrađene toplinske pumpe koja hladi i zagrijava prostor zahvaljujući energiji koju crpi iz zemlje te nema potrebe za radijatorima i klimama, kuća ima pametni “softver” upravljanja svim sustavima u kući (zatvaranjima i otvaranjima prozora, vratima, alarmima, protuprovalnim i protupoplavnim uređajima), i to na daljinu.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Neprocjenjiv pogled

Vlasnik je uz pomoć supruge osmislio i koncept uređenja, a veliku je pažnju poklonio simbolici i odabiru materijala:

– Htio sam da naš dom bude odraz našeg stila života, hobija i sklonosti. Tako je dnevni boravak imitacija morskog ambijenta, dijelovi zidova obloženi su kamenom, drvetom masline, a ulaz u sobu velikim akvarijem.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Svoje je ideje ispričao projektantima, a oni su ih prenosili na papir da bi ih stolari što vjernije proveli u djelo. Osim maslinova, korištene su i druge rijetke vrste drveta poput makasara i jagnjeda. Veliki osobni pečat kući dala je i minigalerija slika koja se nalazi na stubištu, a čine je djela poznatih hrvatskih i umjetnika iz regije, čiji se postav, kako ne stanu sve odjednom, svako malo mijenja.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Komentara 1

DU
Deleted user
17:12 04.03.2017.

Akvarij, terarij, pokali, amfore...nema sto tu nema, a nista ni sa cim ne pase. Totalni kaos bez stila, finoce, senzibiliteta... Jedno veliko nista u predivnom prostoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije