Mala škola uređenja

Dobra sofa ili kauč prije svega trebaju biti udobni, a potom i efektni!

Thinkstock
17.04.2021.
u 07:00

Intenzivne boje sofe ne trpe jarke boje na zidovima – imajte to na umu pri kupnji. Isto tako, dobro je odabrati one sofe koje imaju skriveno spremište, posebice ako imate manji dnevni boravak

Mnogi su često u problemu kada je u pitanju odabir idealne sofe, s obzirom na to da bi ona trebala zadovoljiti estetske, ali i funkcionalne kriterije. Ako ste i vi jedan od onih koji niste sigurni kakvu sofu odabrati za svoj dom, dobro će vam doći savjeti koje danas želim podijeliti s vama. Prvo na što biste trebali misliti pri kupnji sofe njezine su dimenzije u odnosu na veličinu prostorije u koju je želite smjestiti.

Stoga, nemojte pogriješiti pa u mali dnevni boravak ubaciti preveliku garnituru za sjedenje sa širokim rukonaslonima. Ona bi mogla zagušiti cijeli prostor i neće vam ostaviti nimalo slobodnog mjesta za neometano kretanje u prostoru. Isto vrijedi i obrnuto, premala sofa u velikom prostoru djelovat će mizerno i neće zadovoljiti broj sjedećih mjesta. Sljedeće na što biste trebali misliti pri odabiru sofe stilska je usklađenost s ostatkom uređenja interijera.

Foto: Thinkstcok, ilustracija

Dakle, dizajn sofe neka bude prilagođen stilu uređenja pa će tako, primjerice, Chesterfield sofa najbolje odgovarati industrijski ili klasično uređenom interijeru. Suvremeni interijeri pak zahtijevaju elegantne i nenametljive kutne ili pojedinačne elemente. U trendu su sofe niskog naslona, bez obzira na njihov dizajn. Odabir boje sofe od velike je važnosti za cjelokupan vizualni dojam u prostoru. Odaberete li upadljivu boju sofe, pripazite da zidovi i drugi elementi u prostoru budu umjereni. Sofa u jarkoj boji najbolje će se istaknuti u interijeru uređenom u neutralnim tonovima. Ako je prostor bogat bojama, sofa neka bude u mirnom neutralnom tonu koji volite. No, ako volite ujednačene nenametljive tonove, nećete pogriješiti ako sve u interijeru, zajedno sa sofom, bude u tim tonovima. Pitate se koji materijal odabrati? Koža i ekokoža najzahvalniji su materijali kada je u pitanju održavanje, ali u prostoru ovakvi materijali djelovat će hladno. Veliki izbor štofova nudi zanimljive i neobične kombinacije koje odlično možete kombinirati sa svim drugim tekstilnim elementima u svome domu.

Foto: Thinkstock

Nemojte se zanositi samo estetikom pa zaboraviti na udobnost i ergonomiju. Budite sigurni da sofa, ako nije udobna kad prvi put sjednete u nju, neće to postati ni tijekom korištenja. Stoga je vrlo važno isprobati sofu kako biste bili sigurni da vam baš taj stupanj mekoće i udobnosti odgovara. Želim spomenuti još da je izbor sofe s mogućnošću razvlačenja odlično rješenje kao dodatni ležaj za male prostore. No, ponekad ovakve izvedbe i nisu udobne za sjedenje. Stoga posebno pripazite na udobnost kada je u pitanju model sofe na razvlačenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije