predmet žudnje

Bazeni - luksuz kojeg treba brižno održavati cijele godine

bazeni
Foto: Thinkstock
1/7
08.07.2017.
u 12:00

Bez obzira na vrstu bazena, održavanje je ključ vrhunskog gušta koji pruža ovaj objekt žudnje. Za puni užitak mogu se koristiti i različiti aromatični mirisi namijeni uporabi u bazenima

Odavno su bili simbol luksuza, samo su sada bazeni dostupniji nego prije. No, da bi doživljaj bio potpun, o bazenu se treba brinuti cijele godine. Danas je u ponudi nekoliko različitih tipova bazena – montažni, liner bazeni, bazeni od poliestera i betona.

Montažni bazeni sastavljeni su od metalnog oboda i unutarnje obloge od PVC folije. Slobodnostojeći montažni bazen omogućuje nam da za nekoliko sati uredimo vlastito obiteljsko kupalište. Postavljaju se na travnatu, pješčanu ili betonsku podlogu. Većina montažnih bazena slobodno stoji na površini. Mogu se djelomično ili u potpunosti ukopati u zemlju.

Foto: pixabay

Danas su najpopularniji liner bazeni.

– Oni imaju stijenke postavljene ili sagrađene na betonskim podlogama od različitih materijala i različitih tehnika. Drvene konstrukcije, betonske, siporeks, stiroporne ili obične blokove, limeni elementi od 2 mm debelog lima s ojačanjima, sastavljive plastične konstrukcije koje možemo učvrstiti betonom – samo su neki od mogućih građevinskih materijala – ističe Kristijan Gašparini, direktor tvrtke Bazenska tehnika iz Kaštelira.

Bazeni od poliestera nešto su skuplji. Montiraju se bez uporabe betona. Potrebno je iskopati odgovarajuću jamu te pripremiti mjesto za strojarnicu u kojoj će se nalaziti uređaj za pročišćavanje s ostalom potrebnom opremom za bazen.

Kristijan Gašparini upozorava kako i danas vrijedi da su najbolji i najskuplji betonski bazeni, ali se svaka greška tijekom planiranja i gradnje ubrzo osvećuje.

– Preduvjet za solidno sagrađen bazen projekt je s preciznim statičkim proračunima koji uzimaju u obzir nosivost tla te sposoban graditelj koji će izvoditi građevinske radove – upozorava Gašparini. Uređaj za pročišćavanje vode “srce” je svakoga bazena. Bez njega voda ubrzo postane mutna. Kruženje vode u bazenu i ujedno dobro filtriranje vode u bazenu su, osim dezinfekcije, osnovni uvjeti za čistu i besprijekornu bazensku vodu.

Svaki bazen možemo opremiti i dodatnom opremom poput ljestava, osvjetljenjem, automatskim dopunjavanjem vode, toboganima, odskočnim daskama, podvodnim ozvučenjem, slapovima, uređajima za masažu... Ako je bazen u kući, nužno je imati uređaj za odvlaživanje i klimatizaciju. Tip ovlaživača zraka bira se prema površini bazena.

Foto: pixabay

- Kako bi se spriječile štetne posljedice od kondenzirane vode nastale u zidovima, površinska temperatura zidova mora biti iznad temperature rosišta, oko 23 °C. Ako to nije slučaj, znači da je toplinska izolacija vanjskog dijela građevine preslaba. Štete od kondenzirane vode najsigurnije se sprečavaju potpuno zatvorenom unutrašnjom izolacijom s parnom branom. Ovaj se sustav očuvao i primjenjuje se u praksi jer se izbjegavaju toplinski mostovi, a toplinska izolacija može se pažljivo postaviti, kontrolirati te su eventualni popravci vrlo jednostavni – naglašava Davor Belužić iz tvrtke Hobby bazeni.

Za većinu bazena vrijedi da tijekom zime ostanu u potpunosti ili djelomično napunjeni vodom. Posebno je to važno kod betonskih bazena obloženih keramikom ili mozaikom. Kod poliesterskih bazena i bazena s PVC folijom neka u bazenu ostane otprilike 1/2 do 2/3 vode kao protuteg kako bi se izbjegla oštećenja od podzemnih voda. Osim toga, kod bazena s PVC folijom voda drži foliju uvijek zategnutom te se ne pojavljuju nabori koji inače nastaju kod praznih bazena. U svakom slučaju, i za ove bazene vrijedi da je najbolje da ostanu u potpunosti napunjeni vodom. Betonski bazeni mogu biti prazni ako smo sigurni da ispod bazena neće biti podzemne vode.

Foto: pixabay

Bazen treba kvalitetno održavati kako bi cijelu zimu ostao suh. Preporuka je i pokriti ga kako u njega ne bi padalo lišće i druge nečistoće. Osim toga, pokriveni poliesterski ili liner bazen je preko zime zaštićen od UV zračenja, što produljuje vijek trajanja PVC folije i poliesterske obloge. Ispod pokrivala voda ostaje dulje vrijeme topla te se ne smrzava. Prije pokrivanja bazena neka bazen bude čist i bez algi. Kod bazena napunjenih vodom primjenjuje se “zimski režim rada”, što znači da se ugradi poseban sustav koji uključuje cirkulaciju vode u bazenu u slučaju da temperatura vode padne ispod 2-3 stupnja.

>>Elegantna moderna vila s neobičnim bazenom i prekrasnim vrtom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije