Mala škola uređenja

Dobar madrac vrijedi svake lipe – zato na njemu nemojte štedjeti

Thinkstock
28.11.2017.
u 11:29

Zdrav i dobar san vrlo je važan za naše zdravlje, a samim time i za našu kvalitetu života. Ako se svako jutro budite s bolovima u vratu i leđima, možda je vrijeme da preispitate kakav je vaš madrac. Madraci, kao i sve ostalo, imaju svoj vijek trajanja. Kvalitetan madrac u pravilu traje do deset godina, a nakon toga preporučljivo je zamijeniti ga. Onaj lošije kvalitete koji se brzo potrošio potrebno je zamijeniti i puno prije. Prije nego što se odlučite za kupnju novog madraca, dobro je imati na umu važne savjete koje danas želim podijeliti s vama.

Foto: pixabay

Kad ste u potrazi za novim madracem, nije dovoljno samo rukom isprobati tvrdoću, odnosno mekoću, nego bez ustručavanja lezite nekoliko minuta na njega. Pri testiranju legnite na lijevi pa na desni bok. Madrac bi trebao podupirati struk, a ramena i bokovi ne bi smjeli previše tonuti u madrac kako bi kralježnica ostala u vodoravnom položaju. Potom se okrenite na leđa i prosudite prati li madrac prirodni oblik vaših leđa. Ako između vaših leđa i madraca postoji praznina da možete lagano gurnuti ruku, to znači da je taj madrac pretvrd za vas. Ako se pak ne možete s lakoćom okrenuti na madracu, onda to znači da je premekan za vas. U pravilu madrac bi trebao biti duži od vas 10 cm, a po mogućnosti što širi. Ako ste u potrazi za madracem za dvoje, u tom slučaju trebali biste ga isprobati zajedno s partnerom / partnericom.

Foto: Thinkstock

 Na madracu se ne isplati štedjeti, jeftin i nekvalitetan madrac kratko traje i loše utječe na vaše zdravlje. Nekvalitetan madrac uglavnom u sebi ima loše opruge i obloge pa, kad se obloge istroše, osjetit ćete kako vas opruge bodu kad legnete. Ako ste alergičar, vrlo je važno odabrati madrac s pjenastim oprugama koje omogućuju strujanje zraka kroz unutrašnjost madraca. Ovakav madrac obvezno kombinirajte s antialergijskom navlakom. Madraci od pjene izrađuju se od više vrsta i gustoće pjene te su dostupni u svim stupnjevima tvrdoće. Udobni su, lagani, izdržljivi i ne skupljaju prašinu. Posebno su prikladni za podnice na podizanje.

Jednako su dobri i madraci sa džepičastim oprugama. Oni se sastoje od više vrsta opruga koje su neovisne jedna o drugoj te se ugibaju ovisno o pritisku pojedinog dijela tijela. To omogućuje pravilan položaj kralježnice. Prednost im je što se mogu jednako postaviti na punu ili letvičastu podlogu, dugovječni su i prozračni.

Nemojmo zaboraviti da odabir podnice također utječe na udobnost madraca, ali i na njegovu dugovječnost. Postoje razne vrste podnica, a najbolje su one letvičaste. Takve podnice omogućuju strujanje zraka kroz madrac i ujedno sprečavaju nakupljanje vlage koja može prouzročiti razvoj grinja. Kada birate između letvičastih podnica, najbolje je odabrati one s elastičnim letvicama koje su umetnute u fleksibilne nosače. Pogodne su za sve vrste madraca uključujući zahtjevne i prilagodljive pjenaste madrace. Na kraju razjasnimo; ne postoji univerzalno kvalitetan madrac, nego svatko od nas ima svoj pojam dobrog madraca. Najbolji je odabir madraca čiji je pritisak sveden na minimum.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije