09.09.2021. u 06:30

Svaka prostorija u domu ima svoja pravila po pitanju odabira rasvjetnih tijela. Upoznajte se s njima

Osim funkcionalne uloge, rasvjeta u interijeru važna je i kao dekorativni element. Možemo slobodno reći da je rasvjeta primarni element pri uređenju stambenog prostora te da o rasvjetnim efektima znatno ovisi dojam o uređenju interijera.

S obzirom na namjenu, rasvjetu u interijeru dijelimo na opću, koja pruža osnovno svjetlo i služi za sigurno kretanje u prostoru, i funkcionalnu, za obavljanje određene djelatnosti. Imamo i tzv. akcentno svjetlo koje služi za naglašavanje nekih posebnih dekorativnih elemenata kako bi privukli pažnju, kao što su skulpture ili slike, te tzv. spot rasvjetu koja pruža snop svjetla prema određenom predmetu.

Foto: Ankica Juričević

Postoji još i ambijentalna rasvjeta koja, kao što joj i samo ime govori, uvelike pridonosi toplini i ugođaju u interijeru.

No, kako izabrati pravu rasvjetu za svoj dom? Prvo, moramo znati da rasvjeta u kuhinji i kupaonici ima na prvome mjestu funkcionalnu ulogu jer se u tim prostorijama obavljaju aktivnosti koje zahtijevaju preciznost, a ujedno i jaču osvijetljenost. Za to u pravilu koristimo opću i funkcionalnu rasvjetu, što ne znači da i u tim prostorijama ne možemo postaviti pokoju svjetiljku slabijeg intenziteta za ambijentalni ugođaj. U kupaonicu je poželjno postaviti dodatnu rasvjetu pored ogledala, a u kuhinji iznad radne površine najbolje je postaviti neonsku, bijelu rasvjetu koja će najbolje simulirati dnevnu svjetlost. Dobra rasvjeta nije samo izbor lijepo dizajnirane svjetiljke nego i njezin položaj u interijeru, vrsta žarulje i svrha svjetlosti koju proizvodi.

Foto: Ankica Juričević

Želimo li unijeti brze promjene u interijer, svjetlosnim efektima postići ćemo to najjednostavnije. Igrom svjetlosti postiže se dojam bogatijeg prostora i izražajnost interijera.

Spavaća soba je jedina prostorija u kojoj je ambijentalna rasvjeta važnija od opće rasvjete. Stolne lampe na noćnim ormarićima osim što su dekorativni elementi za postizanje romantičnog, ambijentalnog ugođaja, ujedno mogu poslužiti i kao funkcionalno rješenje, imaju li regulator jačine svjetlosti.

Kako je dnevni boravak prostorija u kojoj se najviše boravi, optimalna rasvjeta za tu prostoriju treba zadovoljiti više potreba. Prema tome, kao glavni izvor svjetla postavlja se stropna svjetiljka (visilica) koja obasjava cijelu prostoriju. Pored opće rasvjete, u dnevnom boravku poželjna je i poneka podna, zidna ili pak stolna lampa za postizanje ugodnog ambijenta i intimne večernje atmosfere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije