uređenje interijera

Dizajnerica otkriva kako uspješno kombinirati prirodne elemente u domu, neke ideje odmah ćete provesti u djelo

H&M Home
17.09.2022.
u 07:00

Biljke su apsolutna dobitna kombinacija – ne samo da pročišćavaju zrak i filtriraju ga, zelena boja sama po sebi smanjuje razinu stresa

Kako blagotvorno boravak u prirodi djeluje na čovjeka poznato je gotovo svakom od nas. Da taj djelić prirode želimo i u svom domu isto nije nepoznata činjenica.

Foto: pixabay

Ako gradite kuću ili ste ju kupili mogućnosti su velike – od ugradnje velikih prozora i staklenih stijena koje će povezivati vanjski i unutarnji prostor i pružati vizure na prirodu i okoliš. Prirodu skoro doslovno možete uklopiti u gradnju, ispreplesti eksterijer i interijer.

No ako dom, koji nam je po svemu ostalom gotovo idealan, ne posjeduje vrt bilo koje vrste, a niti nema balkon od kojega sa može stvoriti malena prirodna oaza već je dio urbane i užurbane sredine, ipak ima načina da unesemo elemente prirode unutar naših savršenih četiri zida i barem malo stvorimo povezanost sa vanjskim prostorom.

Foto: Ankica Juričević

Osnovno je da prostoru što više omogućimo prirodnog svjetla i zraka sunca. Neka prirodno svjetlo što bolje prodre u vaš dom - svježina i vedrina dolaze s puno svjetla. Ako nema puno staklenih stijena ili pak prozori nisu veliki onda barem treba što manje  zaklanjati izvore svjetlosti –  izbjegavati „teške“ i tamne zavjese, ne postavljati namještaj ispred prozora.

1/21

Biljke su apsolutna dobitna kombinacija – ne samo da pročišćavaju zrak i filtriraju ga, zelena boja sama po sebi smanjuje razinu stresa. Ukoliko nemate prostora niti afiniteta napraviti unutarnji vrt, biljke možete postaviti posvuda, u svaku prostoriju (čak i kupaonicu) uz samo malo pažnje o načinu održavanja i njezi. Ovisno o kapacitetu prostora, krasit ga može drvo masline (ili neko drugo drvo za unutarnji prostor) ili pak kolekcija sukulenata koji su i jednostavniji za održavanje. Vrlo efektno je stvoriti kontrast svježeg zelenila sa tamnijom pozadinom zida. Prazni bijeli  zid možete ukrasiti sa biljkama u visećim teglama ili pak stvoriti dojam malenog vrta tako da biljke postavite u police s knjigama i ostalim ukrasima ili čak postavite policu koju ćete u potpunosti ispuniti biljkama.

Foto: screenshot/facebook

Jeste li razmišljali o „zelenom zidu“ tj., oblaganju cijelog zida zelenilom? Intervencija je pomalo ekstravagantna, ali njome dopuštate prirodi da vizualno „preuzme“ prostor i pretvori prostoriju u kojoj se nalazi u mali raj.

Još jedna vrlo efikasna „strategija“ pri uređenju vašeg doma je korištenje materijala  koji se koriste u eksterijeru  –  kameni umivaonik u kupaonici nepravilnog oblika zanimljiv je element. Postavljanje dekorativnog kamenog zida još je jedna opcija kojom možete ostvariti prirodni dojam u svom domu.

1/9

Podovi obloženi prirodnim materijalima topli su i imaju jedinstvene prirodne  teksture (bambus, pravo drvo i sl.), a taj je detalj još i naglašeniji ako je u kontrastu sa zidom i okolinom. Lijep detalj je i oblaganje tuša u kupaonici adekvatnim drvetom koje podnosi vlagu i vodu (tikovina, drvo ariša, bambus) čak i drveni pod u potpunosti.

Upotpunite prostor komadima namještaja i detalja od ratana. Takav namještaj uvijek je povezan s vanjskim prostorom i organizirajući udoban kutak u domu stvorit ćete si osjećaj boravka na otvorenom i u prirodi.  Uz takav namještaj i oko njega možete napraviti i boho oazu sa konceptom „više je više“ pa još nadodati raznobojnih jastuka, biljaka u visećim teglama te kreirati pravu malu džunglu, naravno, ako vam se to stilski uklapa u ostatak interijera ili imate afinitet prema spomenutom stilskom smjeru.

Koristite detalje iz prirode kao akcente pri dekoriranju prostora – ako ste u prirodi ponesite kamen zanimljivog oblika, zanimljivu granu koju čak, uz malo vještine i spretnosti, možete iskoristiti kao vješalicu, a na moru sakupite školjke koje ćete postaviti na rub kade ili umivaonika i sl.

Foto: H&M Home

Blagovaonicu dekorirajte voćem, povrćem, svježim cvijećem i zelenilom koje možete postavljati na razne načine, a na taj način sugerirate piknik u zatvorenom. Svaki detalj i intervencija u interijeru koji će vas bar malo povezati sa prirodom u udobnosti vašeg doma neka bude dobrodošao!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije