korisni savjeti

Dizajnerica otkriva kako ukrasiti dom bez straha od kiča

H&M Home
11.11.2022.
u 08:16

Ukoliko imate viška umjetnog božićnog zelenila njime možete omotati vidljive kablove i na krajeve zavezati mašne i tako ih sakriti od pogleda, a lijepo će estetski izgledati

Sve nam je bliže razdoblje za koje će mnogi sa sigurnošću reći da je najljepše u godini – dani Adventa, Božića i zimskih praznika. Dani kada ne samo da „vlada“  posebna vrsta svečane energije već i sve oko nas poprima tu istu notu svečanosti pretočenu u svjetla, ukrase i blagdanske mirise koji nas momentalno „teleportiraju“ u blagdansko raspoloženje. Gradske ulice su ukrašene, izlozi i unutrašnjosti trgovina, naša omiljena mjesta za ispijanje kave - jednostavno sve oko nas poprima svečanu notu.

Ukrasiti domove nije samo stvar tradicije već i želja da se to raspoloženje provuče i kroz prostor u kojem boravimo, provodimo kvalitetno vrijeme s obitelji i prijateljima i dijelimo puno dobre volje i uspomena. Netko će šaljivo reći da nam blagdani svake godine dolaze sve ranije, no pripremati „teren“ unaprijed pitanje je i ushita i „jedva čekanja“, a ponekad je to, uz sve ostale obaveze koje nam se svakodnevno nameću, i nužna organizacija vremena.

Foto: IKEA

Prisutnost blagdana u domu nije samo vizualni doživljaj – njega osjećamo mirisom, okusom, zvukom i dodirom.

Vizualno ukrašavanje doma uvijek najviše ovisi o afinitetima ukućana – hoće li ukrasa biti manje ili više, no za svečani i elegantan dojam nije na odmet držati se jedne ili dvije svečane boje (ili dvije nijanse iste obitelji boja  primjerice, crvena i ružičasta) koje se jednostavno povezuju s ostalim ukrasima u vidu mašni, vrpci, mirisnih svijeća, ukrasnih jastuka, udobnih deka i sl. , a ako je naglasak na klasičnom odabiru zelene i crvene, neka crvena bude tamnija („dublja“) , a zelena, umjesto lovačko zelene, žuto – zelena, za stvaranje modernijeg dojma.

Foto: IKEA

Nije ni pogrešno orijentirati se na zelenu boju i varirati ju u nijansama sa primjesama narančaste ( npr. adventski vijenac ili vijenac za vrata, ukrašen osušenim kriškama naranče) ili pak zeleno – bijela kombinacija za maksimalnu eleganciju. Dobitna je kombinacija ubaciti zlatnu boju u vidu detalja ( podložak za stol preko bijelog stolnjaka, zlatna zvona na vijencu, lampice zlatnožute boje i sl.) .  No međutim, izbor boja je doista najviše na vama – prevladavati mogu i snježno bijela i plava, čak i nježno ružičasta. Stilski doista postoji bezbroj mogućnosti – ukrašavanju možete pristupiti i retro stilom gdje se svakako uklapaju figurice orašara, uvriježenih simbola blagdana, a mogu se pronaći u raznim veličinama, čak obojani potpuno u zlatno.

Možete se poigrati i rustikalnim stilom pa za ukrase koristiti detalje načinjene od drveta, borove grane ( što je i uobičajeno), grančice božikovine i sl. Takvi drveni detalji ne trebaju bit pospremljeni u kutije odmah nakon blagdana – oni mogu služiti kao dekoracija tijekom cijele zime. Ili možda blagdansko ukrašavanje sa industrijskom stilskom notom – bor postavljen u metalnu kanticu s minimum ukrasa pored kojeg ćete postaviti uokviren stih omiljene božićne pjesme i sl. Zašto ne? Sa božićnim citatom ne možete pogriješiti.

Foto: IKEA

Lampice daju poseban ugođaj, ali ih je preporučljivo koristiti u istoj boji ukoliko se nalaze na više mjesta ili su dio više ukrasa istog prostora. Osim ako ste otkačeni tip pa volite one raznobojne, tada si slobodno možete dati oduška.

Osim neizostavnog vijenca na ulaznim vratima koji već pri ulasku nagovještaju blagdansku idilu vašeg doma te božićnog drvca bez kojega Božić ne može proći, ukrasiti možete gotovo sve i svaku prostoriju vašeg doma. Uljepšajte si kuhinju jer ćete između pečenja kolača i spravljanja blagdanske večere puno vremena provesti u njoj – „opremite“ ju božićnim posuđem, „lončićima“ za ispijanje kuhanog džina i čaja, priborom za jelo, svijećama. Unesite duh blagdana i u kupaonicu i spavaću sobu postavljanjem lampica iznad ogledala ili okvira kreveta. Postavite ručnike s božićnim motivima i koju figuricu soba. Okvire prozora možete ukrasiti umjetnim (ili pravim) zelenilom te nadodati mu ukrase.

S vremenom većina ljudi sakupi više ukrasa nego što jedno božićno drvce može „podnijeti“ no taj „višak“ ne treba ostat zatvoren u kutijama – ukrasi (kuglice za bor, umjetne zelene grane, svjetlucavi nakit, lampice) se mogu vrlo lijepo aranžirati u staklene posude (npr. vaze), etažere za kolače i sl.  A na primjer, ukoliko imate viška umjetnog božićnog zelenila njime možete omotati vidljive kablove i na krajeve zavezati mašne i tako ih sakriti od pogleda, a lijepo će estetski izgledati.

Ne zaboravite nikako na Božićnu zvijezdu koja može krasiti gotovo svaku prostoriju vašeg doma. Iako ju je lako pronaći i u drugoj boji, crvena baš intenzivno pridonosi blagdanskom duhu.

1/11

Srećom, pri ukrašavanju vašeg doma pravilo „više je manje“ ne vrijedi, osim ako baš imate takav afinitet, i to je pravi trenutak za odušak da od svog doma, uz mirise bora, naranče i cimeta te zvukove božićnih melodija napravite pravu božićnu i zimsku bajku u kojoj ćete se prisjećat sretnih uspomena, a gdje ćete stvarati i nove. Čarobno je to vrijeme blagdana.

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije