riječ stručnjaka

Dizajnerica interijera otkriva kako urediti gradski balkon kako bi bio u trendu

Lesnina
24.06.2022.
u 10:30

Svakako dodajte zelenila; kreirat ćete dojam dvorišta kojeg možda priželjkujete. Ako je prostor balkona manji, biljke mogu biti na ogradi balkona, postavljene na zid ili biti više vertikalne

Dolaskom lijepog i toplijeg vremena budi se i želja za više boravka na otvorenom: kave na osunčanim terasama, šetnje šumom, razgovori na klupama parkova. U kontekstu prostora u kojem se živi, ta mala (ili velika) privatna oaza je – balkon.

Foto: IKEA

Za mnoge, život u stanovima nema taj luksuz, posebno u centru gradova, no ako ste „blagoslovljeni“ tim komadom otvorenog prostora, čak i onog najmanjeg, imate ga mogućnost urediti kako vam srce želi. Uvijek možete na balkon iznijeti stolac i reći „to je to“, no zašto ne biste iskoristili sav potencijal koji taj prostor ima? Namještaj je prva stavka potrebna za uživanje u jutarnjoj kavi za koju će biti dovoljan malen stol i stolica/dvije,  no važno je odabrati isti koji dobro odolijeva vremenskim uvjetima ( kovano željezo, pruće, tikovina, plastika) ili pak da je namještaj sklopiv pa se lako unese u zatvoreni prostor po potrebi.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Svakako dodajte zelenila; kreirat ćete dojam dvorišta kojeg možda priželjkujete. Ako je prostor balkona manji, biljke mogu biti na ogradi balkona, postavljene na zid ili biti više vertikalne. Neka bude i neka  mirisna biljka.

1/28

Stavite na balkon sjedeće, ugodne, garniture, dimenzija ovisno koliko vam veličina balkona dozvoljava; kreirat ćete ugodan kutak na kojem ćete se duže željeti zadržati.

Zašto ne biste iznijeli i tepih na balkon? Dat će vašem balkonu osjećaj dnevnog boravka, no isto valja razmisliti o onom koji je pogodniji materijalom za vanjske prostore i vremenske uvijete ili budite „hrabri“ pa iznesite onaj super „perzić“ iz hodnika.

Foto: Lesnina

Namještaj ne mora uvijek biti u svojoj uobičajenoj formi; za sjedenje i još opušteniju atmosferu postavite velike jastuke koji mogu, a i ne moraju, služiti istoj svrsi i u unutarnjem prostoru.

A viseći stolac/klupa? Apsolutno.

Varijanta za balkonski pod uistinu je mnogo; pločice različitih uzoraka, boja, drvo, umjetna trava, kombinacije drveta i pločica i sl., ovisno o smjeru cjelokupnog uređenja i dojma prostora balkona.

Foto: Lesnina

Osvijetlite svoj kutak vanjskog prostora za mala noćna druženja i ugodnu atmosferu: postavite na strop (ukoliko ga balkon ima) lampu visilicu ili ga ukrasite lampicama. Moguće je pronaći i one za koje nije ni potrebna struja već se pune svjetlošću preko dana za ugođaj kada padne mrak. Upalite svijeće, nabavite lanterne. A za potpun ugođaj iznesite i mali prijenosni bluetooth zvučnik i pustite omiljenu glazbu.

A s obzirom da je velika vjerojatnost da vaš balkon nije jedini u kući ili zgradi u kojoj stanujete, možda ne možete izbjeći (znatiželjne) poglede susjeda, visoke biljke bambusa ili sjenilo od bambusa mogu pomoći da stvorite malo privatnosti.

Ne zaboravite i na tendu ili suncobran (koji isto sa unutarnje strane možete ukrasiti lampicama) koji će vas zaštititi od jakog sunca ili iznenadnog ljetnog pljuska, a u isto vrijeme unijeti manje vrućine u prostoriju koja ima izlaz na balkon.

Foto: IKEA

Kao i u unutarnjem prostoru tako i na balkonu uvijek možete nešto dodati, oduzeti promijeniti; zamijeniti jastuke na garnituri, promijeniti ili nadodati biljku, posuditi stolac iz blagovaonice, urediti stol svaki put drugačije; pustite mašti na volju.

Iz koje god prostorije u stanu imate izlaz na balkon on je stilski produžetak vašeg doma, komadić vašeg dragocjenog privatnog vanjskog prostora, ogledalo vašeg stana s ulice ili dvorišta. Pokušajte ga ne koristiti kao prostor za odlaganje stvari koje vam trenutno ne trebaju ili ako nemate drugog izbora, pohranite ih u neki ormarić, komodu (pogodnu za vanjski prostor) koja će imati vizualnu vrijednost i bit dopadljiva uz cjelokupni ugođaj.

1/11

Balkon je vaše malo carstvo, čak i najmanji, maleni bijeg u pauzi između ručka i odlaska po dijete, vaše vrijeme za par poglavlja knjige ili čašu vina uz svijeću, druženje s prijateljima. Uživajte u njemu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije