Karim Rashid

Dizajner čije ideje i namještaj svakom domu udahnjuju život

Dizajner čije ideje i namještaj svakom domu udahnjuju život
Foto: Dom i vrt
1/9
04.11.2012.
u 13:54

Bo Concept, Gorenje, Acer...lista suradnji na koje se potpisuje Egipćanin poduža je.

Drugi put u dvije godine zvijezda produkt-dizajna Karim Rashid gostuje u Zagrebu. Ovog puta slavni je Egipćanin došao u hrvatsku metropolu kako bi promovirao izložbu “Ideologija ljepota” u Muzeju suvremene umjetnosti.

Više od 3000 djela Rashida,
kojeg mnogi danas nazivaju živućom legendom dizajna, a 52 su mu godine, osim brojnih muzejskih izložaka prati glas jednog od najzaposlenijih dizajnera. Stoga nije čudno da uza svoje linije i autorska djela osmišljava projekte za obiteljske kuće. Jedna od najeksponiranijih takvih suradnji bila je Rashidova linija kuhinja i kućanskih aparata za Gorenje. Slovenska tvrtka time je dobila ekskluzivni dizajn, a kupci, za samo nešto višu cijenu od konfenkcije dizajnerski potpis u svome domu.

Cijene za svaki džep
Nedavno je takav uspjeh Rashid ponovio kreirajući blagovaonički namještaj za Bo Concept (prodavaonica postoji i u Zagrebu). Cijene su do nekoliko stotina kuna za servise za kavu i jelo pa do nekoliko tisuća kuna za stol i komode za blagovaonicu. Stolce, inače jedan od Rashidovih najdražih izazova kad je o dizajnu riječ, u Bo Conceptu mogu se kupiti za 1400 kuna. Nedavno je ovaj dizajner, poznat po neobičnim kombinacijama boja i oblika osmislio i prijenosno računalo Acer. Naravno, Rashidov dizajnerski rad, kada nije riječ o suradnji s nekim velikim proizvođačem, puno je skuplji.

Najnoviji projekt kojim je Rashid osvojio simpatije cijelog svijeta jest boca za filtriranje vode Water Bobble, koja bi trebala biti velika konkurencija posljednjih nekoliko godina rapidnom širenju tržišta flaširanih voda. Na svom čepu Bobble ima filtar koji filtrira kamenac, klor i ostale suvišne sastojke iz obične vode iz slavine, čineći je tako ukusnijom, zdravijom i jednako vrijednom vodi koju ćete u trgovini platiti nekoliko kuna. Taj izum može se kupiti putem interneta, a stoji 9,95 dolara (šezdeset kuna). Gostujući u Zagrebu slavni dizajner otkrio nam je da radi na još desecima novih projekata i da ga najviše veseli kada u kućama “običnih” ljudi prepozna svoj potpis. Jer ga, kako kaže, i danas vesele male stvari.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije