Željka Kavran

Dizajn koji otkriva stanje duše, uspomene i porijeklo umjetnice

dizajn Željek kavran
Foto: Andrija Zelmanović
1/6
25.07.2014.
u 09:00

Mlada dizajnerica stalno uči i istražuje, a svojim produkt-dizajnom uspješno je osvojila i njemačko tržište

Željka Kavran perspektivna je hrvatska dizajnerica čiji su radovi jako dobro prihvaćeni u inozemstvu. Kritičari su primijetili kako je njezin glavni fokus osobniji pristup dizajnu, u kojem se odražava njezino podrijetlo, trenutačno stanje uma i sakupljene uspomene, naglašavajući kako formalno njezin dizajn ima tendenciju konstruktivizma, budući da ne želi ignorirati utjecaje koji su joj inspiracija kroz život, ali jasno ih vidi u novom svjetlu.

Kažu kako i postoji dašak nostalgije reinterpretiran na moderan način u većini njezinih radova.

– Najviše me intrigira mogućnost stvaranja nove realnosti, koja je izravno vezana na kulturu i nasljeđe pa, s obzirom na različita podrijetla svjetskih dizajnera dobivamo različite pristupe istoj tematici. Dizajn je prva linija obrane od koje kreće promjena percepcije ljudi, a time i napredak – pojašnjava mlada dizajnerica svoju fascinaciju poslom kojim se bavi.

Foto: Andrija Zelmanović

Tu je ne može pokolebati ni surova stvarnost, poput ograničenosti materijala s kojim može raditi ili problem sa samoiniciranim projektima. Kaže kako upravo to dizajnere u Hrvatskoj uči racionalnosti. Njezini osnovni materijali su drvo i metal, no uskoro će predstaviti i svoju kolekciju napravljenu u keramici. Naime, posljednjih godinu dana uči keramiku kod akademske kiparice Vesne Osojički.

Redovito se bavi i grafičkim i web dizajnom, a kad se prepusti snovima, sanja o proizvodnom pogonu s integriranim laboratorijem za istraživanje i razvoj prototipova. Sudjelovala je na brojnim inozemnim sajmovima, a posebno joj je drag nastup na Salone Satellite, sajmu koji je već više od 15 godina dio velikog milanskog Salone del mobile.

Željkini radovi dobro prolaze na njemačkom tržištu gdje su u redovitoj ponudi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije