14.03.2015. u 09:00

Osnovni su kriteriji po kojima ćemo birati sjedeću garnituru udobnost, ergonomija, kvaliteta izrade, kvaliteta materijala i sam dizajn

Mnogi od nas većinu slobodnog vremena provedu u dnevnom boravku. Stoga, posebnu pozornost trebamo usmjeriti na odabir sjedeće garniture jer ona svojom (ne)udobnošću izravno utječe na kvalitetu odmora i opuštanja.

Različite dubine

Osnovni su kriteriji po kojima ćemo birati sjedeću garnituru udobnost, ergonomija, kvaliteta izrade, kvaliteta materijala i sam dizajn. Moglo bi se reći da je sjedeća garnitura najdominantniji element u prostoru pa samim time ona utječe na stilsku pripadnost interijera, a služi i kao ukras dnevnog boravka. Osnovni su oblici garnitura koji se nude na tržištu kutne garniture te različite kombinacije trosjeda, dvosjeda i fotelja. Za koju kombinaciju ćemo se odlučiti, ovisi o veličini prostorije, željama i potrebama korisnika te stilu uređenja interijera.

Dobar je izbor za male stanove, u kojima nedostaje soba za goste, kauč na razvlačenje koji će zadovoljiti potrebe pomoćnog ležaja. Trebamo naglasiti da je ovaj tip ležaja namijenjen samo za povremeno korištenje i da ne može zadovoljiti potrebe kvalitetnog spavanja kakvo nudi pravi madrac s podnicom. Govorimo li pak o kvaliteti sjedenja, trebamo uzeti u obzir tvrdoću, odnosno mekoću garniture za sjedenje.

Foto: Ankica Juričević

Dobro je isprobati različite tipove fotelja i kauča kako bismo znali što nam najviše odgovara.

Dubina garniture, odnosno sofe ili kauča također utječe na kvalitetu sjedenja. Pravilno sjedenje bez dodatnih jastuka osigurat će dubina kauča od 80 cm, dok oni dublji, od 90 ili 100 cm dubine, zahtijevaju potporu dodatnih jastučića kako ne biste cijelo vrijeme bili u poluležećem položaju. Osim toga, dublje garniture ne preporučuju se za male prostore kako ne bi zagušile prostor i kako ne bi nepotrebno zauzimale dragocjenu površinu. Odabir visine i vrste naslona također doprinosi udobnosti sjedenja. Najbolja su rješenja garniture s mogućnošću reguliranja visine i nagiba naslona.

Koža ili tkanina?

Ako još k tomu imaju mogućnost izvlačenja dodatnog elementa za noge koji omogućuje udobno smještanje, bit će to najbolji izbor za obitelji čiji se članovi razlikuju po građi tijela i visini. Na udobnost sjedenja izravno utječe i odabir presvlake koja može biti od različitih vrsta tkanine, kože, umjetne kože i drugog.

Foto: Ankica Juričević

Pri odabiru materijala trebamo imati na umu lakoću održavanja, izdržljivost, ugodnost pri dodiru s kožom i trajnost boje. Pamučne su presvlake udobne i lake za održavanje, pogotovo ako birate one koje se mogu skidati i prati. Prirodna koža dobar je izbor kada je u pitanju atraktivan izgled i održavanje, no trebamo imati na umu da je kožna garnitura zimi hladan materijal, a ljeti potiče znojenje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije