stručni savjet

Devet dizajnerskih trikova za isticanje drvenih podova u domu

parketi ili laminati
Promo fotografije
09.01.2021.
u 07:00

Budući da je ovaj materijal toliko istaknut, poželite odabrati boje zidova, namještaj i detalje koji komplimentiraju podu

Drveni podovi, bilo puno drvo ili pak laminat, popularan su izbor u domovima svih stilova. Ova svestrana podna opcija omiljena je zbog svoje praktičnosti i dobrog izgleda, donoseći lijepu teksturu i osjećaj topline u kuhinje, dnevne sobe, predsoblja, spavaće sobe... Prirodni materijal daje karakter svakom prostoru, ostavljajući mnoge vlasnike da se pitaju kako odabrati idelan tip obloge. Budući da je ovaj materijal toliko istaknut, poželite odabrati boje zidova, namještaj i detalje koji komplimentiraju podu. Srećom, ne morate kombinirati bojama svaki element da biste postigli skladan izgled. Slijedeći nekoliko jednostavnih trikova u dizajnu, možete poboljšati bezvremenu privlačnost drvenih podova, istovremeno ugrađujući osobni stil. 

Foto: pixabay

1. Odaberite komplementarnu paletu boja

Odabir prave kombinacije boja jedan je od najtežih dijelova pri uređenju doma. Najbolji način da odredite koje boje idu uz odabrani drveni pod jest da pogledate podton materijala. Drvo često sadrži suptilne primjese žute, narančaste, crvene, sive ili smeđe boje u završnoj obradi. Nakon što odredite osnovnu nijansu, primijenite principe kotačića za boje kako biste odabrali boje koje nadopunjuju vaše drvene podove. Nijanse plave boje, naprimjer, uravnotežuju drvo sa žutim ili narančastim tonovima, dok zelena izgleda prekrasno u odnosu na podove sa istinskim smeđim bojama.

Foto: Promo fotografije

2. Različiti materijali namještaja

 Soba potpuno prekrivena drvenim podovima i namještajem može izgledati preteška. Uravnotežite izgled kombinitajući razne materijale pri izboru namještaja i detalja. Drveni podovi lijepo se spajaju s nizom drugih tekstura, uključujući tkanine, kožu, metal, beton, koje možete unijeti kroz tapecirane sjedeće dijelove, naglašeni namještaj i zidne ukrase. Drvene naglaske ostvite za detalje - drvene nogice na namještaju, okvire slika...

Foto: Promo fotografije

3. Nastavite drveni pod kroz sobe

U domovima s otvorenim tlocrtima, izbor podova obično bi trebao ostati konstantan između soba. Izbjegavajte šavove između prostora postavljanjem dasaka koje prirodno teku iz sobe u sobu bez neugodnih razdjelnika. Konzistentnost podova čini privlačno estetsko i dugoročno lakše čišćenje.

Foto: Promo fotografije

4. Omekšajte drvene podove prostirkama

Drvu nedostaje mekoća tepiha. Slojevi prostirki na drvenim podovima pomažu definirati prostore te daju toplinu

5. Naglasite moderne drvene podove

Podovi od drva prirodno dolaze u tradicionalnim interijerima, ali čest su izbor i u elegantnim modernim elementima. Posebno dobro djeluje za ubrizgavanje topline u kuhinje, koje su inače obično prekrivene glatkim, tvrdim površinama.

parketi ili laminati
1/10

6. Pomiješajte drvene tonove između podova i namještaja

Zanemarite bilo koji pojam koji zahtijeva da se drveni tonovi podudaraju. Suvremeni pristup dizajnu namjerno kombinira grubo i rustikalno s umrljanim i uglačanim raznolikim mrljama. Kombinirajte drvene podove i namještaj koji se odlikuje raznolikim teksturama i mrljama, ali cilj je kombinirati drvene završne dijelove sa sličnim podtonom, poput sive ili žute boje.

7. Upotrijebite teksture za uravnoteženje drvenih podova

Uravnotežite vizualnu težinu i čvrstoću drva s mekšim tkaninama i prostirkama. Da biste kontrastirali tvrdu površinu, razmislite o ovčjoj koži ili janjećoj vuni kako biste dodali mekoću i uvrstili prozračni tekstil u obliku zavjesa. Staklene svjetiljke i metalna rasvjetna tijela također pomažu stvaranju ugodne atmosfere.

8. Osvijetlite podove od tamnog drveta

U domu koji ima tamne podove, pametno uvucite svjetlost u sobu svjetlijim izborima ormarića, bijelim obojenim zidovima ili prostirkama s uzorkom koji daju bogat kontrast. 

9. Drveni pod smatrajte neutralnim

Drvene podove koji nemaju intenzivne žute ili crvene nijanse tretirajte kao neutralne. Pomoću ove vrste drvenih podova možete slobodno spajati namještaj i naglaske u paleti po izboru.

 

 

 

Komentara 1

MA
Matrix5
16:51 10.01.2021.

Drveni podovi su zahtjevni izbog odrzavanja i uskladivanja detalja ipak daju potrebnu toplinu i opustenost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije