uređenje interijera

Deset razloga zašto je dobro u interijeru imati bar jednu tapetu!

retro tapete
Thinkstock
27.01.2023.
u 06:00

Pravilnim odabirom tapete istaknut ćete pojedine elemente u interijeru i stvoriti harmoniju i sklad boja

Možda vam se čini da su zidne tapete staromodne i nepoželjne u modernim domovima. Iako je istina da su jedno vrijeme bile zanemarene, danas možemo slobodno reći da su se tapete opet vratile na scenu i ponovo su popularne. Zidne tapete gotovo da su neizostavan element u većini interijera, bez obzira na to o kojemu je stilu uređenja riječ.

Foto: screenshot/facebook

Želite li brzo i jeftino unijeti promjenu u svoj životni prostor, postavite tapetu barem na jedan zid u prostoriji. Pravilnim odabirom tapete istaknut ćete pojedine elemente u interijeru i stvoriti harmoniju i sklad boja. Osim toga, tapetom ćete naglasiti stilsku pripadnost interijera. Tapete mogu biti izrađene od papira te umjetnih i tekstilnih vlakana. Osim dekorativne, imaju i funkcionalnu (zaštitnu) ulogu.

Foto: screenshot/facebook

Pojedina stilska razdoblja nosila su sa sobom različite motive zidnih tapeta pa je tako i danas. Želite li biti ukorak s trendovima uređenja interijera, birajte cvjetne, geometrijske i apstraktne oblike u kombinacijama različitih boja. Izbor zidne tapete ponajprije ovisi o vašem ukusu, a uz to i o prostoru koji uređujete. Dobro je znati da tapeta s izraženim motivima i žarkim bojama privlači pozornost, dominira u interijeru te se kao takva postavlja samo na manje površine zidova.

Foto: screenshot/facebook

Budite pažljivi pri izboru takve vrste, ali i pripazite na koje mjesto postavljate takvu tapetu kako ne bi djelovala razdražljivo i neukusno. Idealno je mjesto za postavljanje tapete zid iznad uzglavlja kreveta, iza sjedaće garniture ili pak onaj u blagovaonici pored stola. S druge strane, tapete sitnijih uzoraka mogu se postaviti na veće zidne površine jer ne privlače pažnju. Da bi se postigla što bolja povezanost u interijeru, okolne zidove koji nisu pokriveni tapetom obojite u jednu od sastavnih boja tapete. Važno je znati da tapeta naglašava onaj dio prostorije koji želite da bude najizraženiji u interijeru. Fototapeta s različitim motivima bit će dobro rješenje kako bi se postigao dojmljiv efekt u određenoj prostoriji.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije