Božićne ideje

Cvijeće za najsavršeniji blagdanski ugođaj u domu i oko njega

Arket
19.11.2020.
u 06:41

Unutarnji i vanjski prostor dobit će dodatni blagdanski štih ako ga ukrasite prirodnim detaljima crveno-zelenih boja.

Blagdanski ugođaj nezamisliv je bez božićne jelke, ukrasnih lampica i toplih kolačića iz pećnice. Ipak, za ugodne mirise u domu nisu samo zaslužni cimet, klinčić i vanilija – bogatstvo nježnih mirisa dopire i od cvijeća i bilja bez kojih gotovo više nije moguće zamisliti božićne blagdane. Božićna zvijezda je ovih dana najviđeniji cvijet pošto na njezine crvene listove malo tko može ostati imun. Kako bi se oni što duže sačuvali, idealno je držati biljku na temperaturi od 18 do 20 stupnjeva Celzijusa.

Najbolje mjesto za božićnu zvijezdu je prozorska daska ili mjesto u stanu gdje temperatura nije visoka. Ako u stanu postoje dupli prozori, odlična pozicija je i u prozoru. Ovu biljku poželjno je zalijevati tako da se voda stavi u tanjurić i pusti se da biljka upije vodu. Ako se zalijeva odozgo, podložnija je razvoju bolesti - upozoravaju stručnjaci.

Foto: screenshot/facebook

‘Danas božikovinu u prodaji možemo pronaći i u malim dekorativnim posudama, no ako je odaberete najbolje ju je držati kao ukras na balkonu te je presaditi u veću posudu uz izmjenu supstrata. Ako je ipak odlučite zadržati kao ukras u stanu, ona će najvjerojatnije potrajati do kraja blagdana jer će biti u za sebe nepovoljnim uvjetima.

Prema narodnim običajima, božikovina štiti od nesreća i zlih duhova te se stoga redovito postavlja na ulazna vrata, dok je njezin sitni crveni plod neizbježan dekor ukrasnih blagdanskih vjenčića.

Imela je još jedna biljka koja se poput božikovine usred zime ističe svojim zelenilom te je također među najtraženijim biljkama ovih dana. Prema nekim vjerovanjima, ona također štiti od zlih sila te simbolizira mir, pomirenje i sreću. Najpoznatije vjerovanje koje ju je ujedno i pretvorilo u simbol Božića jest da ljubljenje ispod nje u božićno vrijeme donosi sreću pa se nerijetko može čuti kako se smatra da će par koji se poljubi ispod nje imati sretnu godinu. Mišolongin savjetuje da se i ova biljka postavi iznad ulaznih vrata gdje se tijekom blagdana dočekuju gosti.

Ona će baš kao i božikovina duže ostati svježa ako je držite na balkonu. Imela u sebi ima dovoljno sokova te će za vrijeme blagdana ostati svježa, pogotovo ako je na hladnome zraku.

Foto: screenshot/facebook

Božićni kaktus još je jedna biljka koja svu svoju raskoš crvenih, bijelih ili ružičastih cvjetova pokazuje uglavnom u vrijeme blagdana.

‘Upravo u ovo vrijeme on intenzivno cvate te ga je potrebno češće prihranjivati jer cvatnja iscrpljuje biljku. Božićni kaktus voli svjetla mjesta pa je i za njega prozorska daska najbolja pozicija. Nitko ne ostaje ravnodušan niti pred amarilisom, raskošnim cvijetom koji svakako uljepšava blagdane svojim jarkim bojama poput crvene, narančaste, žute ili ružičaste.Elegantan je te je odličan ukras doma, a i idealan izbor za poklon dragim osobama.

Foto: screenshot/facebook

Kao originalan poklon može poslužiti i ručno rađeni vijenac od božićnoga bilja. Svaka od ovih biljaka je ljepša ako je živi ukras blagdanskog doma. Za vjenčiće i stolne ukrase najbolje je odabrati jelovinu (silber) jer se njoj niti nakon dužeg vremena iglice neće trusiti, a i vjenčići od mahovine bit će odličan ukras doma tijekom blagdana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije