Privucite poglede

Budite maštoviti! Savjetujemo kako stropove učiniti zanimljivima

Budite maštoviti! Savjetujemo kako stropove učiniti zanimljivima
Foto: Dom i vrt
1/6
26.07.2013.
u 08:34

Kako štukaturom, ogledalom, tapetama ili aplikacijama osvježiti stropove, savjetuje Mirjana Mikulec

Plohe stropa, poda i zida osnovni su elementi koji okružuju naš životni prostor pa je iznimno važno da su napravljeni tako da ga čine intimnim, toplim i ugodnim za život. Pri uređenju doma veliku pozornost posvećujemo zidovima i podovima, a stropove u većini slučajeva zanemarujemo. Najčešće stropove obojimo u bijelo, postavimo središnju rasvjetu i smatramo da je forma zadovoljena.

Niže stropove obojite svjetlijim nijansama da ne smanjite prostor

Ovim tekstom želimo vas upoznati s mogućnostima i inovativnim idejama kako treću plohu vašeg interijera učiniti zanimljivijom.
1. Obojite strop jednom od boja. Savjetujemo da, ako je riječ o nižim stropovima, koristite svjetlije tonove kako vizualno ne biste smanjili prostor. Na stropovima dječjih soba predlažemo da se poigrate prugicama različitih boja ili raznobojnim kružnim oblicima kako bi djetetu svaka ploha sobe bila zanimljiva i razigrana. Bojenje stropova kvalitetnom bojom uz trošak iskusnog soboslikara stajat će od 15 do 25 kuna po četvornom metru.

Na stropovima dječjih soba poigrajte se i prugama

2. Postavite na strop zanimljivu tapetu. Osim estetike tapeta će pružati bolju toplinsku i zvučnu izolaciju. Cijena postavljanja je otprilike 40 kn po m2, a cijene samih tapeta kreću se u širokom cjenovnom rasponu, ovisno o kvaliteti, dezenu i materijalu, od 30 do 1000 kn po m2.
3. Zalijepite naljepnice na stropu. Možete kupiti gotove naljepnice ili dati izraditi unikatne, prema osobnim afinitetima. Zgodna ideja je i apliciranje stihova ili poznatih fraza. Cijene ovise o veličini naljepnice, a kreću se od 20 do 500 kn po naljepnici.

Osvježite jednoličan strop štukaturom, a unutar plohe koju omeđuje postavite i rasvjetu

4. pravokutni oblik. Unutar plohe koju omeđuje postavite rasvjetu. Odabirom rustikalne štukature vaš će interijer odisati klasičnim i profinjenim stilom, dok će odabirom jednostavne štukature, ravnih linija, prostor poprimiti moderan i elegantan ugođaj.
5. Cijene štukatura po metru kreću se od 30 do 100 kn.
6. Oplemenite strop ogledalom. Postavljanjem ogledala vizualno će se povećati prostor te dobiti atraktivan i pomalo otkačen interijer.


7. Spušteni stropovi
Kod većih visina prostora postoji mogućnost postavljanja gips-kartonskih stropova koji imaju velike funkcionalne i estetske prednosti. Između konstruktivnog stropa i gips-kartonskog spuštenog stropa možete sakriti mnogobrojne instalacije, postaviti izolaciju, rasvjetu, zvučnike, vodilice za klizna vrata, zavjese te njegovim maštovitim oblikovanjem dobiti vrlo interesantne i neobične oblike stropa.
Najrašireniji primjeri spuštenih stropova su kaskadni (strop na više razina) te lebdeći (rubovi stropa odmaknuti su od zidova kako bi se dobio dojam da strop lebdi). Kvalitetna izvedba spuštenog stropa s materijalom iznosi oko 135 kn po četvornom metru.

Savjeti:
1. Manjim ulaganjem promijenite izgled svojeg jednoličnog stropa
2. Postavljanjem izolacije iznad spuštenog stropa postići ćemo dobru zvučnu i toplinsku izolaciju
3. Ako je riječ o vrlo oštećenom stropu, moguće je postaviti tapetu kao zaštitu, a ujedno i zgodan estetski element

Ne propustite: Pogledajte unikatne tepihe Juraja Zigmana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije