novi život materijala

Baza ove lampe napravljena je od običnog betona. I izgleda odlično!

beton
Foto: Promo fotografije
1/2
15.01.2015.
u 14:08

Švedski dizajner kaže kako je idealan materijal beton u kombinaciji stakla i mesinga i buduću kolekciju vidi s njim kao dominatnim materijalom

Švedski dizajner Jonas Wagell stvorio je jednostavnu svjetiljku s betonskim postoljem i prekidačem od mesinga za podešavanje razine svjetla emitiranog iz LED rasvjete kroz mat stakleno sjenilo .

Nazvao ju je Concrete (Beton).

Foto: Promo fotografije

- Sirovi karakter betona stvara lijep kontrast s osjetljivim staklom i prekidačem od rafiniranog mesinga - ističe Wagell, dodajući kako zaobljeni oblik baze svjetiljke i sjenilo daje istu siluetu iz svakog kuta, stavljajući naglasak na mesing.

Baza lampe je teška, ali možda ne onako kako se doima na prvi pogled, a Wagell pojašnjava kako je trabalo napraviti pravu smjesu za beton i izbjeći zrak koji stvara pore i mjehuriće. Drugi izazov je bio napraviti grubi izgled, ali s glatkom završnom obradom. Opna od betona nije odveć debela, jer unutar baze su smještene sve električne komponente.

Stakleno sjenilo je napravljeno tradicionalnom tehnikom koja uključuje puhanje rastaljenog materijala u grafitnom kalupu.

Wagell ima stalnu suradnju s kreativnim direktorima Jonas Bjerre-Poulsenom i Kasperom Ronnom, suosnivačima studio NORM Architects u Kopenhagenu i vjeruje kako će beton biti osnovni materijal njegove buduće kolekcije.

>>Beton u interijerima: zar još uvijek zazirete od njega?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije