Uradi sam

Atraktivni detalji za dom i ured koje možete lako napraviti sami

uradi
Foto: Mirjana Mikulec
1/8
15.08.2014.
u 10:26

Odabrali smo tri ideje koje svatko može lako provesti i koje ne zahtjevaju veliku investiciju, a u trenu domu ili uredu daju drugačiji izgled

Danas vam donosimo nekoliko ideja kako da samostalno izradite dekoracije za dom. Odabrali smo tri ideje koje je lako napraviti i koje ne zahtijevaju veliku investiciju.

Polica u dva nivoa ili više

Potreban alat i materijali: Drvena daska 200 x 20cm, Drveni štap, Špaga, Ubodna pila, Aku bušilicaca, Vijci i dvije kukice

Foto: Mirjana Mikulec

Policu je moguću izraditi u različitim dimenzijama, a upute koje slijede odnose se na ovu s fotografije. Policu je izrađena u dva nivoa i dvije različite širine. Štap je dužine 100 cm. Od drvene daske dužine 200 centimetara izrežite dvije, jednu od 120 i drugu od 80 centimetara. Uz rubove daske izbušite po dvije rupe sa svake strane, kroz koje ćete kasnije provući špagu. Odredite gornju visinu police te u zidu izbušite dvije rupe u koje ćete umetnuti kukice na koje ćete smjestiti drveni štap. Kad to učinite, provucite špagu kroz daske, omotajte je oko štapa, određujući dužinom špage visinu polica. Izvlačenje špage iz rupica onemogućite čvorovima s donje strane polica. Gotovu policu možete dodatno istaknuti bojama, jednom nijansom ili kombinacijom srodnih tonova. Mi smo se odlučili za mirniju, skandinavsku varijantu.

Pluteni zid 
iznad radnog stola

Potreban alat i materijali: Plutena ploča ili šperploča, Nosači za okvire, Boja po izboru, Ubodna pila, Aku bušilica

Foto: Mirjana Mikulec

Kao što radni dan ne mora biti naporan i dosadan, tako ni vaše radno mjesto ne mora biti hladno i lišeno svake vedrine. A za maštovito uređenje radnog prostora ponekad je od financija važnija dobra ideja. Evo prijedloga kako s malo novca osvježiti zid iznad radnog stola. Trebat će vam plutena ploča koju možete izrezati na kvadrate, krugove ili druge oblike. Kad završite s rezanjem, odaberite boje kojima ćete istaknuti pojedini oblik.Odabir boja prilično je važan jer one djeluju na čovjekovu psihu pa tako i na radno raspoloženje. Crvena, navodno, budi emocije te je izrazito poticajna, plava i zelena nijansa smiruju, a žuta će potaknuti pozitivne misli. Prilagodite stoga kolorit vlastitom radnom senzibilitetu. Kad su svi motivi izrezani i obojeni, Aku bušilicom pričvrstite nosače na plutenu ploču i smjestite ih iznad radnog stola. Ploče možete učvrstiti i jakim ljepilom, koje možete kupiti u svakom većem trgovačkom centru za građenje.

Teglica od kamenčića

Potreban alat i materijali: Ljepilo za pločice, Stara teglica, Kamenčići, Cvijet

Foto: Mirjana Mikulec

Stara ambalaža, poput iskorištene teglice, osim što se u nju može zasaditi cvijeće, u nekoliko koraka može dobiti i sasvim novu, ukrasnu namjenu. Kao prvo, pripremite smjesu za lijepljenje pločica kojom ćete, dio po dio, debljim slojem premazati cijelu teglicu. Deblji sloj je nužan kako bi se u nj mogli utisnuti kamenčići. To možete učiniti prema vlastitoj ideji, no najbolji ćete efekt postići budete li utiskivali jedan kamen do drugoga dok ne prekrijete cijelu površinu. Kamenčiće možete zamijeniti i drugim materijalom, recimo ostatkom keramičkih pločica, komadićima zrcala, perlicama... Odabir ovisi o prostoriji i ukusu osobe za koju se dekorativna teglica izrađuje.

Nadamo se da smo vam s ova tri primjera pokazali kako na jednostavan način osvježiti svoj životni ili radni prostor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije