Intervju

Arhitektura danas mora zadovoljiti puno više od forme

franko
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
25.03.2017.
u 08:15

Svi domaći arhitekti imaju priliku osvojiti prestižno priznanje Wienerberger Brick Award, a tko je sve konkurentan, otkriva Tomislav Franko

Trenutačno su u tijeku prijave na natjecanje na regionalnoj razini Brick Award 17SEE, kojim se odabiru projekti koji konkuriraju za svjetsko priznanje Wienerberger Brick Award ‘18. Riječ je o prestižnome priznanju koje su već osvojili neki hrvatski predstavnici. Možete li nam reći nešto više o tome?

Wienerberger Brick Award jedna je od najprestižnijih arhitektonskih nagrada koja se dodjeljuje svake dvije godine i obuhvaća projekte koji ostavljaju snažan i trajan dojam u arhitekturi. S obzirom na to kako se opeka, kao najstariji i najizdržljiviji materijal, vrlo često podcjenjivala u modernoj arhitekturi, 2004. godine pokrenuta je dodjela Wienerberger Brick Award kako bi promovirala estetske i funkcionalne karakteristike opeke.

Ove godine Brick Award poseban naglasak stavlja na prirodnu integraciju u okoliš, geometriju, karakter, ali i kvalitetu zgrade i osvjetljenje. Kako bi mogao konkurirati na natječaju, značajan dio projekta mora biti izveden od opeke, a završetak izvedbe projekta mora biti 2014. godina ili kasnije. Ocjenjivat će se nove, rekonstruirane i obnovljene zgrade koje su energetski efikasne i ekološki prihvatljive. Projekti moraju objasniti na koji način će se unaprijediti kvaliteta življenja te imati odgovoran i održiv pristup arhitekturi.

Ovogodišnji žiri čine arhitekt Robert Jonathan Loher, arhitekt Tomaž Krušec te Wienerbergerov produkt menadžer za Jugoistočnu Europu, Tomislav Franko.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Što opeku čini posebnom u odnosu na ostale građevinske materijale?

Korištenje opeke kao građevinskog materijala seže daleko u prošlost, a ono što ju čini posebnom u odnosu na ostale građevinske materijale je da od svih građevnih materijala opeka najmanje podliježe promjenama oblika (npr. zbog statičnog opterećenja, utjecaja topline ili hladnoće itd.) Zbog toga su se kuće građene od opeke održale već desetljećima.

Naši proizvodi nastaju u skladu s prirodom i želimo da do svakog našeg kupca dođe najkvalitetniji proizvod. Kuće građene od Wienerbergerove Porotherm opeke pokazuju izuzetnu sigurnost i stabilnost te osiguravaju mir i odmor zbog izuzetne zvučne izolacije. Također su ekonomične u podizanju i u održavanju.

Unutar kojih kategorija natjecatelji mogu nominirati svoje projekte?

Kategorije unutar kojih arhitekti mogu nominirati svoje projekte su: Feeling at home, Living together, Working together, Sharing public spaces and Building outside the box.

Feeling at home kategorija podrazumijeva jednoobiteljske kuće, kuće u nizu i manje projekte grupiranih kuća građenih prema visokim standardima arhitekture. Living together kategorija odnosi se na višeobiteljske kuće, odnosno inovativna stambena rješenja koja su u obzir uzela trendove i izazove moderne urbanizacije. Kategorija Working together podrazumijeva komforne, estetski lijepe i funkcionalne poslovne zgrade, urede i industrijske objekte dok je kategorija Sharing public spaces usmjerena na komforne, estetski pogođene i funkcionalne javne zgrade za školovanje, kulturu i zdravstvene namjene, javne prostore i infrastrukturne projekte. Posljednja kategorija, pod nazivom Building outside the box odnosi se na inovativan koncept i način korištenja opeke, korištenje novih tehnologija gradnje, posebnih vrsta opeke, unikatne opeke i posebnih ukrasa.

Koji su trenutačno trendovi u gradnji i koliko je to utjecalo na arhitektonska rješenja koja se posebno vrednuju i nagrađuju?

Trendovi u gradnji svakodnevno se mijenjaju, ali primjećujemo spoj tradicionalnih materijala i modernih arhitektonskih rješenja. Ponovnim korištenjem toplih, prirodnih materijala, a u formi suvremenih instalacija dobivamo jedinstvena arhitektonska rješenja. Svakako nastojimo prilagoditi kategorije Brick Awarda postojećim trendovima, no želimo zadržati opeku kao temelj bezvremenske gradnje. Zbog toga je sudjelovanje na natječaju uvjetovano korištenjem opeke.

Trenutačno se mnogo priča o energetskoj učinkovitosti i korištenju prirodnih materijala u gradnji. Kakva su vaša iskustva, prepoznaju li arhitekti i izvođači radova prednosti i važnost takvog načina gradnje?

U posljednje vrijeme izrazita pažnja pridaje se energetskoj učinkovitosti i upotrebi prirodnih građevinskih materijala zbog zaštite okoliša. Sukladno tome, Wienerberger kao vodeći proizvođač opeke u Europi pokrenuo je projekt e4 kuće od opeke koji se temelji na najmodernijoj tehnologiji grijanja i kućnoj tehnici, kao i obnovljivim izvorima energije.

Sa sigurnošću možemo reći da se tržište mijenja te da bilježimo svakodnevni porast potražnje za prirodnim građevinskim materijalima, što potvrđuje da su arhitekti i izvođači prepoznali prednost takvog načina gradnje. Važan čimbenik je i ekonomičnost jer se ulaganje u kuću treba isplatiti sada i kroz budućnost.

Smatram da je i Brick Award također jedan dokaz o primjenjivosti prirodnih materijala u modernoj arhitekturi. Od objekata očekujemo prirodnu integraciju u okolišu i tu stavku svakako primjećujemo u ovogodišnjim prijavljenim projektima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije