INTERVJU S POVODOM

"Ne robujem trendovima, radim po svom nahođenju"

arhitekt Andrija Rusan
Foto: Anto Magzan/PISELL
1/4
30.12.2014.
u 12:15

Raspisivanje natječaja tvrtke Wienerberger za nagradu Brick Award za zgrade rađene od opeke bio je povod za razgovor s našim poznatim arhitektom Andrijom Rusanom, lanjskim dobitnikom ovog priznanja

Kao što smo već najavili, tvrtka Wienerberger raspisala je, sad već tradicionalni, natječaj za nagradu “Brick Award” za zgrade rađene od opeke. Povod je to za razgovor s lanjskim dobitnikom, arhitektom Andrijom Rusanom. Dakako, logično je pitanje kako je ta nagrada utjecala na daljnji rad cijenjenog arhitekta.

– Dodala mi je jedan mali plus u očima mojih investitora. Za Wienerbergerovu nagradu konkurirale su stotine projekata iz cijeloga svijeta i moja obitelj se iznimno ponosi što sam je dobio.

Koliko sudjelovanje u takvim natjecanjima može pomoći mladim arhitektima i koje biste im savjete dali?
- Sudjelovanje u takvim natjecanjima samo je jedan kamenčić u nizu svega što bi moglo pomoći arhitektu u preispitivanju samoga sebe, u promociji vlastita rada, ali i svoje zemlje. Primjerice, jedan finski arhitekt sa svojim nagradama promiče finsku arhitekturu u cjelini, a ne samo sebe. Iza toga stoji i finska država. Treba raditi, poštovati druge, a onda će doći uspjeh, koji se očituje u zadovoljstvu time što radite. “Brick Award” u tome svakako može pomoći.

Kako je došlo do suradnje na projektu Lumenart, koji je dobio tu prestižnu nagradu?
- Lumenart je poslovna zgrada za mog prijatelja Deana Skiru, svjetski poznatog oblikovatelja svjetla koji radi samostalno i surađuje s drugim arhitektima na dizajniranju svjetla i za domaću i za međunarodnu publiku. Zamolio me da mu napravim skice za kuću, koje su mu se dopale. Nakon razmatranja različitih opcija, nastala je i skica za ovu kuću, koja je uz nagradu “Brick Award” dobila i druge nagrade, primjerice veliku talijansku međunarodnu nagradu “Dedalo Minosse”.

Nagrađena Rusanova zgrada Lumenart je zapravo kuća svjetlosti i izgleda impresivno

Što mislite, što je presudilo u tome da je žiri odabrao upravo vaš projekt?
- Moram priznati da ne znam što je presudilo, budući da je u konkurenciji bilo lijepih projekata, na primjer onaj Álvara Size, dobitnika Pritzkerove nagrade. Uz takvu konkurenciju, jako je lijepo dobiti nagradu. Wienerberger je najveća svjetska kompanija za izradu opeka, a predsjednik žirija bio je Wang Shu, prvi Kinez koji je dobio Pritzkerovu nagradu, i stoga mogu biti izuzetno ponosan da su mi baš oni dali nagradu.

Što vas inspirira u radu?
- Izuzetno me potiče povjerenje investitora. Tada je inspiracija nevjerojatna pa mi se zna dogoditi da sanjam projekt, probudim se ujutro, sjednem za stol i uskoro je projekt definiran. Ponekad me inspiriraju i putovanja, no uglavnom su to lijepe, normalne stvari. Primjerice, moja supruga Jasminka, također arhitektica, i ja sagradili smo u Zagorju rajsko mjesto za sebe koje nam je iznimno inspirativno.

Foto: Robert Demo
Interijer i eksterijer povezani su i nadograđuju se jedan na drugi

Koje trendove u arhitekturi pratite i primjenjujete?
- Trudim se ne baviti trendovima, sigurno svjesno ne radim nikakve trendovske projekte i mislim da bi to bilo loše, no svi živimo u nekom vremenu, na nas utječu informacije koje primamo i sigurno se u mojem radu vidi što je rađeno prošle godine, a što prije 15 ili 30 godina, pa se stoga može reći da postoji i svojevrstan utjecaj trenda. Primjerice, početkom 21. stoljeća, kad je nastupio dekonstruktivizam, lomili smo plohe i primjenjivali neke postulate tog doba, no svjesno nastojim izbjeći trendove, iako je to teško. Poput trenutka kad po kiši hodate ulicom i nastojite izbjeći da vas auto zalije, a ipak ne uspijete. Treba raditi po svom nahođenju, slijediti svoje stvaralaštvo, no, naravno, biti skroman i svjestan postojanja utjecaja inspiracije.

Jedan ste od arhitekata koji rade punom parom, na čemu trenutačno radite?
- Ljetos je otvoren hotel Bellevue na Lošinju, prvi lošinjski hotel sa pet zvjezdica, s 35.000 kvadrata projektiranih i izvedenih u sedam mjeseci. Radimo i niz novih projekata na Lošinju, golfište na Cresu i nekoliko vila u drugim dijelovima Hrvatske. Izuzetno sam sretan što imam sjajnu ekipu u uredu, redom mlade, ambiciozne, marljive, talentirane i posvećene ljude.

>>'Izgubio se osjećaj za ljepotu kultivirane prirode, sve se želi popločati kamenom'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije