08.01.2014. u 16:00

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Prezentiramo Vam projekt adaptacije stambenog prostora od 145 m2 u potkrovlju obiteljske kuće u istočnom dijelu grada Zagreba.

Stan se nalazi u potkrovlju prizemne obiteljske kuće iz 2001. godine. Obitelj do sada nije imala potrebu za adaptacijom potkrovlja obzirom da je postojeći stambeni prostor u prizemlju. Potkrovlje danas služi kao radni prostor i spremište.

Želja investitora je adaptirati prostor potkrovlja za život četveročlane obitelji. Postojeći prostor ima nekoliko vrlo bitnih povoljnih karakteristika. Prva je činjenica da je prostor gotovo u potpunosti otvoren. Druga pogodnost koja utječe na preliminarnu idejnu skicu jest da se prostoru pristupa preko unutarnjeg stubišta koje je na sjevernoj strani – ta strana je najbolja za smještaj stubišta. Treća vrlo dobra okolnost jest raspored otvora na pročeljima kao i uzdignuti dio krova na južnoj strani. Sve su to elementi koji pozitivno utječu na rješenje rasporeda prostorija, a o kojima se vodilo računa prilikom izvedbe. Uzdignuti dio krova na južnoj strani sugerira optimalan položaj dnevnog boravka.

Sanitarni čvorovi raspoređeni su simetrično na sjevernoj strani i nastavljaju se na postojeće kanalizacijske vertikale u prizemlju. Jedan toalet predviđen je za goste, a drugi je dio spavaćeg trakta, nešto je veće širine i u njemu je smještena perilica rublja. Kupaonica je smještena na suprotnoj strani u odnosu na toalet stanara. U njoj je predviđena niša za tuširanje i umivaonik.

Projektom je predviđeno povezivanje stubišta, dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje u jedinstven prostor. Time je iskorišteno bilateralno osvjetljenje direktnim južnim i indirektnim, sjevernim, dnevnim svjetlom. Osim postojećih zidnih prozora na južnoj strani, predviđena je izvedba i krovnih prozora čime se dobiva vrijedno zenitalno osvjetljenje i povećava standard prostora. Povezivanje prostora osim hodnim linijama postignuto je i izvedbom parapeta između dnevnog boravka i blagovaonice čime je ostvarena separacija ovih dvaju prostora prema njihovim funkcijama te su prostori istovremeno vizualno povezani. Parapet može biti korišten kao niša za knjige ili kao šank. Istim načelom oblikuje se element između stubišta i hodnika – umjesto klasične ograde predviđena je izvedba parapeta – komode izrađene po mjeri, širine 65 cm. U središtu prostora određenog stubištem, hodnikom prema spavaćem traktu i dnevnim boravkom, kao poseban naglasak predviđen je otvoreni kamin u formi kubusa pravilnih linija.

Spavaći trakt za dvije dječje sobe predviđen je na zapadnoj strani i dodatno iskorišten galerijom za krevete. Galerije su predviđene simetrično obzirom na pregradni zid između dječjih soba. Galerijama se pristupa preko ljestava čime se postiže dodatna atrakcija unutar dječje sobe.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije