18.12.2013. u 00:02

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Prošli tjedan stigao nam je upit čitatelja koji živi u stanu od 75 m2 u Novim Dvorima u Zaprešiću. Stan ima dvostranu orijentaciju (istok - jug) i nalazi se u sklopu stambene zgrade izgrađene 2007. godine.

Čitatelj živi sa suprugom i troje djece u dobi od 4, 8 i 11 godina. Temeljni zahtjev je kako na najbolji mogući način unutar postojeće površine stana smjestiti još jednu dječju sobu. Drugi zahtjev je da se, kao posljedica dodavanja navedene sobe, u dnevnom boravku predvidi nova tlocrtna dispozicija uz zadržavanje postojećeg namještaja u najvećoj mogućoj mjeri koju dopuštaju novi uvjeti.

U tlocrtu postojećeg stanja glavni nedostatak jest što je jedini pristup do dnevnog boravka omogućen prolaskom kroz cijeli stan. To je uvjet koji se u ovom stanu ne može mijenjati obzirom na raspored prozora i on nikada nije poželjan u projektiranju stambenih zgrada, posebno ukoliko je prostor dnevnog boravka orijentiran isključivo na istok (kao što je to slučaj ovdje) jer direktno osvjetljenje dobiva samo ujutro. Osim toga, treba naglasiti i činjenicu da je postojeći dnevni boravak površinom prevelik u odnosu na ukupnu površinu stana i prema tome neiskorišten. S druge strane, na južnom pročelju je niz od 3 uža prozora koji su na malom razmaku što znači da se zahtjev za dodatnom sobom može ispuniti isključivo na južnoj strani.


Projektiranim stanjem se predviđa minimalno uklanjanje nekih pregradnih zidova. Ne zadire se u statiku zgrade jer se ne dira nosiva konstrukcija. Prostor je dodatno iskorišten izvedbom ugradbenih ormara iznad vrata u garderobi i iznad vrata sobe na istočnoj strani stana.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije