12.02.2014. u 07:43

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Mladi supružnici bez djece kupili su stan u sklopu stambene zgrade u zagrebačkom naselju Malešnica, iz 2007. godine te prije useljenja žele izvesti adaptaciju stana prema svojim afinitetima. Po profesiji su glazbenici i njihov primarni zahtjev je da se idejnim projektom u stanu, koji je projektiran kao stan za samca, predvidi prostor za smještaj pianina u prostoru dnevnog boravka te spavaonica s bračnim krevetom. Stan ima sjevernu orijentaciju i površinu od 55 m2.

Foto: Zvonimir Vidović

Projektom se predviđa zadržavanje postojeće osnovne dispozicije, uz odvajanje wc školjke od kupaonice. Položaj instalacijske vertikale omogućuje rotaciju wc školjke čime je stvoren zasebni sanitarni čvor – wc uz ulaz u stan. Kupaonica je posebna prostorija u koju se ulazi isključivo iz spavaće sobe, a umjesto ležeće kade predviđa se tuš kabina. Vrata kupaonice su klizna, a na zidu prema kupaonici i zidu uz uzglavlje je predviđen ugradbeni ormar. Sama soba se proširuje tako da u novom razmještaju namještaja unutar sobe ima dovoljno mjesta za dvostruki krevet s ophodom.

Iz ulaznog prostora se ulazi u blagovaonicu koja s dnevnim boravkom čini jedinstven prostor. Kuhinja je novim razmještajem predviđena kao jednostrana koja se vizualno po potrebi može odvojiti zastorom. Položaj instalacija je ostao nepromijenjen.

Foto: Zvonimir Vidović

Pianino, koji prvenstveno služi za davanje instrukcija te na taj način predstavlja radni prostor stanara, smješten je u sredini dnevnog boravka. Na taj način se optimalno koristi bilateralno prirodno osvjetljenje dnevnog dijela stana. Sklop trosjeda, stolića i komode s TV-om smješten je u sjevernom dijelu koji je uvijek osvijetljen indirektnim, difuznim svjetlom čime je izbjegnut negativan efekt hiperiluminacije.

Adaptacijom stana prije useljenja na vrijeme se može iskoristiti puni potencijal prostora i to je uglavnom dugoročno isplativ korak, posebno ukoliko budući stanari imaju profesiju koja, poput ove, zbog pratećih sadržaja i opreme zahtjeva dodatni radni prostor.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije