19.02.2014. u 12:14

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Mali stanovi u kojima žive obitelji s djecom nerijetko promjenom vlasnika mijenjaju i tlocrtnu dispoziciju. Prostorijama koje se u jednom kontekstu optimalno iskorištavaju, u drugom kontekstu se gubi funkcija i svrha. U malom prostoru se ne može stvoriti kvadratura koje nema, odnosno prostor je potrebno optimalno iskoristiti, a ne ga maksimalno ispuniti namještajem i pregradama. Također, osvjetljenje u takvim stanovima obično je jednostrano i stoga je poželjno, ako je moguće, arhitektonskim projektiranjem osigurati prirodno dnevno svjetlo u svim prostorijama. U prostorijama koje nemaju neposredan kontakt sa zidom pročelja, odnosno koje nemaju prozora, osvjetljenje se postiže izvedbom ostakljenja u zoni ispod stropa, visine cca 50 cm.

Foto: Zvonimir Vidović

U predmetnom stanu, u sklopu stambene zgrade iz 1965. na Trešnjevci, prethodni vlasnik je, zbog danih okolnosti i samog broja stanara, izveo upravo takvu pregradu u glavnoj prostoriji stana kako bi dobio spavaću sobu. Jasno da je postojeća dispozicija potpuno neprihvatljiva zbog nemogućnosti provjetravanja i optimalnog osvjetljenja. Novi vlasnik je samac koji većinu vremena tijekom dana provodi izvan stana i stoga je bila neophodna promjena postojeće dispozicije.

U tlocrtu postojećeg stanja ostava zauzima vrijedan prostor uz prozor i time ograničava mogućnost prirodnog osvjetljenja prostora. Osim toga, blagovaonica kao prostor dnevnog boravka i primanja gostiju potpuno je izolirana i do nje se dolazi posredno, preko kuhinje. Kupaonica je u uskom, izduženom prostoru u koji se pristupa iz ulaznog hodnika, a sami ulaz u kupaonicu pozicioniran je na užoj strani što je također nepoželjno.

Foto: Zvonimir Vidović

Projektom je predviđeno ukidanje ostave i separacija wc-a o ostatka kupaonice. Pristup wc-u se predviđa iz ulaznog prostora. Sami ulazni prostor koristi se kao garderoba i predsoblje za ulaz u glavnu prostoriju u stanu – jedinstven prostor dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje koji je u potpunosti osvjetljen dnevnim svjetlom. Iz tog prostora se ulazi u intimniji dio stana – spavaću, ujedno i radnu sobu, a iz te sobe je pristup u kupaonicu s tuš kabinom, drugim umivaonikom i perilicom rublja. Na ovaj način se i u stanovima male kvadrature može ostvariti jasna podjela na dnevni i noćni život.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Ključne riječi

Komentara 2

PU
pula65
12:59 24.02.2014.

jeli ovo neka šala ??

PU
pula65
15:58 24.02.2014.

ujutro se probudiš. pa kroz cijeli stan u wc,, zatim nazad (kroz cijeli stan) u kupatilo tuširanje,, i poslije tuširanja ponovo gol kroz cijeli stan do garderobe,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije