29.01.2014. u 13:21

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Stanovi u potkrovlju uvijek su posebni zbog jedinstvenog ambijenta koji pružaju osobama koje u njima obitavaju. Tlocrtna dispozicija karakteristične etaže stambene zgrade u potkrovlju redovito podrazumijeva drukčiju organizaciju prostora zbog pojave kosih ploha krova koje diktiraju raspored prostorija i namještaja. Zenitalno osvjetljenje koje omogućavaju krovni prozori u potkrovlju pružaju poseban ugođaj.

Projektom adaptacije stana za tročlanu obitelj, koji se nalazi u sklopu višestambene zgrade u istočnom dijelu Zagreba, iz 2004. godine, investitor je želio prije useljenja u stan razmotriti mogućnost kvalitetnijeg rasporeda prostorija.

Generalno, postojeći raspored prostorija je korektan obzirom na primarnu podjelu na dnevni i noćni život, no postoje neke nelogičnosti. Projektom se predviđa izmještanje kupaonice iz središnjeg dijela stana koji je zbog visinskog ograničenja najdragocjeniji. Također, sama kupaonica je predimenzionirana i stoga ju je potrebno svesti na manju širinu.

Roditeljska soba se predviđa na mjestu postojeće dječje sobe, dok se dječja soba predviđa na južnom pročelju zbog postojanja dvokrilnog prozora na vanjskom zidu. Na taj način se optimalno koristi dnevno južno svijetlo za pozicioniranje radnog stola u dječjoj sobi.

Dnevni boravak i kuhinja kao jedinstven prostor novim rasporedom dobivaju veću kvadraturu. Vanjski zid stana prema stubištu i susjednom stanu na taj način koristi se za izvedbu ugradbenih ormara dubine 60 cm po cijeloj dužini. Time se povećava životni standard ukućana i dobiva prostraniji dnevni boravak. Blagovanje je organizirano neposredno uz kuhinju koja je u „L“ - shemi. Na taj način se stol može koristiti kao dio radne plohe prilikom pripreme hrane.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Ključne riječi

Komentara 1

BA
Baobabic
15:20 30.01.2014.

Kako se investitor izvlači iz kreveta ako je bolestan ili ima više od 40 godina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije