SAVJET ARHITEKTA

ADAPTACIJA Prenamjena dijela stambenog prostora u radni prostor

zvonimir vidović
Foto: Arhiva VL
1/3
22.01.2014.
u 09:15

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Promjene uvjeta rada kojima smo svi u posljednje vrijeme svjedoci nerijetko za sobom povlače i neke nove okolnosti koje neposredno utječu na naš stambeni prostor. Građani se prilagođavaju turbulentnom vremenu u kojem živimo, a obilježeno je prvenstveno gospodarskom krizom. Često čujemo kako su naši prijatelji, rođaci ili naprosto poznanici dobili otkaz kao tehnološki višak nakon dugogodišnjeg staža u određenoj tvrtki. U drugim slučajevima ljudi su generalno nezadovoljni uvjetima rada jer su ih zbog velike nezaposlenosti prisiljeni podnositi. U takvim okolnostima se u obiteljima u kojima su članovi gotovo cijeli svoj radni vijek proveli kao nečiji zaposlenici događa da se po prvi puta pojedinci odlučuju za vlastiti posao. Tako se jednoličan ritam svakodnevnog odlaska na posao te boravka na radnom mjestu, u najboljem slučaju 8 do 9 radnih sati, zamjenjuje dinamičnim
tempom koji povlači pokretanje vlastitog posla.

Danas Vam prezentiram projekt adaptacije stana jedne takve obitelji. Stan ima 70 m2, a investitori su otac i dva sina. Stan se nalazi na trećem katu stambene zgrade iz 1990. godine u zapadnom dijelu Zagreba.

Želja investitora bila je adaptacijom postojećeg stanja dobiti radni prostor za krojačku djelatnost u stanu, a od ostale površine dobiti jednosoban stan za oca, obzirom da su sinovi odrasli i žive u vlastitim stanovima. Na postojećoj tlocrtnoj dispoziciji uočavamo vrlo nepovoljan položaj ulaza u stan – uz kupaonicu i dječju sobu, dok se dnevni boravak nalazi na suprotnom kraju stana. Upravo ova nepogodnost može se idealno iskoristiti za rješavanje nove tlocrtne dispozicije prema željama investitora. Stoga se ulazni dio, kupaonica, dječja i radna soba te kuhinja adaptiraju u poslovni prostor sa sanitarnim čvorom i čajnom kuhinjom predviđenom u sklopu ugradbenog ormara s kliznim translucentnim staklom u metalnom okviru. Drugi dio stana adaptira se u jednosoban stan s kupaonicom, dnevnim boravkom u kojem je dio predviđen za spavanje, kuhinjom i loggiom.

Projektom se predviđa manji zahvat probijanja nosivog zida kako bi se dobio jedinstven radni prostor od postojeće kuhinje i dječje sobe. Ovakve intervencije u nosivim zidovima su izvedive jer nosivi sustav čine armiranobetonski zidovi koji imaju velike rezerve sigurnosti. Statičkim proračunom od strane ovlaštenog inženjera građevine dokazuje se nosivost zidova i način savladavanja raspona predviđenih arhitektonskim projektom. Na taj način dobiva se jako puno korisnog prostora te se povećava mogućnost njegovog korištenja. U dijelu prostora koji se adaptira u jednosoban stan koristi se postojeći wc za goste i on se proširuje u kupaonicu. Uz kupaonicu tlocrtno je predviđena kuhinja u L-shemi s dodanim stolom za blagovanje dimenzija 60x170 cm. Na taj se način u najvećom mogućoj mjeri iskorištava prostor – povezivanjem kuhinje i dnevnog boravka. Predviđenim rasporedom namještaja u dnevnom boravku daje se prijedlog odijeljivanja prostora za spavanje. Namještaj je zamišljen tako da se razlikom u visini oblikuje okvir u prostoru čime se naglašava promjena funkcije i intimniji dio prostora. Unutar okvira predviđen je zastor kojim se vizualno zatvara pogled gosta na krevet.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije