04.12.2013. u 12:38

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net !

Prošli tjedan stigao nam je upit čitateljice koja je vlasnica stana od 60 m2 u istočnom dijelu grada. Stan ima trostranu orijentaciju (istok, sjever i zapad) i nalazi se u sklopu stambene zgrade iz 1960-tih u naselju Volovčica.
Čitateljicu zanima kako optimalno rasporediti namještaj unutar dnevnog boravka pri čemu je uvjet neposredan i pristupačan prilaz prozorima. U sklopu dnevnog boravka se, između ostalog, nalaze trosjed dimenzija 195 x 107 cm, radni stol dimezija 160 x 90 cm te komponente (pojačalo i gramofon) kao i 2 veća i 2 manja zvučnika koji moraju biti pravilno raspoređeni u odnosu na trosjed.

Unatoč činjenici da je realizacija vremenski ograničena jer u siječnju ukućani dobivaju prinovu, u grafičkom prilogu prikazujemo osim rasporeda namještaja i prijedlog nove tlocrtne dispozicije cijelog stana u uvjetima života bračnog para s djetetom. Pristup u stan je kroz izduženi predprostor čime je riješen problem ekscentričnog položaja ulaza što uvijek smanjuje kvalitetu stambenog prostora. Na tom mjestu počinje podjela na dnevni (dio stana predviđen za korištenje gostiju i stanara) i noćni život (dio stana predviđen za korištenje isključivo stanarima).
Uvidom u postojeće stanje uočava se wc odvojen od kupaonice što je svakako pozitivno. Međutim, ostaje pitanje predsoblja čija površina se svakako može bolje iskoristiti. Iz tog razloga se predviđaju jedna vrata spavaćeg trakta – gostima se zatvara pristup kupaonici iz hodnika.


Površina kuhinje i ostave prevelika je u odnosu na cjelokupnu površinu stana, a istovremeno ograničava i smanjuje korisni prostor dnevnog boravka. Shodno tome, broj vrata na maloj površini potrebno je reducirati. Stoga se projektom predviđa uklanjanje zida koji odjeljuje dnevni boravak i kuhinju te premještanje elemenata kuhinje na istočni zid po cijeloj dužini.

U dnevnom boravku sada je postignut veći prostor i ostvareni su bolji uvjeti za rad jer sam položaj radnog stola nije dovoljan za ugodan rad – prostor je potrebno optimalno, a ne maksimalno iskoristiti. Potrebno je ostvariti najbolji mogući odnos potrebne količine namještaja i prostora za kretanje u svakoj prostoriji, a posebno onoj u kojoj je predviđen rad. Pristup prozorima je nesmetan i prostor ispred njih odvaja dnevni boravak po logičnim funkcijama – u prvom planu je trosjed sa simetrično postavljenim zvučnicima i čajnim stolićem ispred - koji je predviđen za goste i druženje, a u drugom planu je radni stol, za individualni rad kao dio prostora koji se rjeđe koristi.

Osvjetljenje dnevnim svijetlom uvjetuje položaj ekrana televizora jer je uvijek poželjno da ekran bude u određenoj sjeni ili na zidu na kojem su prozori kako bi se izbjegao neželjeni učinak odbljeska svjetla na ekranu.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije