27.11.2013. u 00:01

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net !

Danas vam prezentiram projekt adaptacije stana od 41,50 m2 od u kojem je investitor bračni par bez djece.
Stan se nalazi u visokom prizemlju u sklopu stambene zgrade iz 2001. godine u zagrebačkom naselju Knežija. Želja investitora bila je riješiti problem nedovoljne zvučne izolacije koja je posljedica loše izvedbe zgrade i dobiti kvalitetniji raspored prostorija. Uvidom u tlocrt postojećeg stanja vidi se neusklađen odnos veličina pojedinih prostorija u stanu i površine samog stana.


Projektom je predviđeno zatvaranje loggie čime se dobiva dodatni prostor za kuhinju i blagovaonicu koje zajedno s dnevnim boravkom čine jedinstven prostor. Na taj način se, uklanjanjem pregradnih zidova, pojačava dojam prostranosti.

Spavaća soba se premješta na mjesto kuhinje, a mala prostorija u kojoj se nalazila ostava iskorištava se za prostor za tuširanje. Time je postignuto odvajanje tuš kabine od kupaonice koja sada postaje prošireni wc s perilicom rublja. Na taj način je iskorišten široki nosivi zid unutar stana za zvučnu izolaciju i odvojen je dnevni od noćnog života (dio stana koji koristi isključivo stanar i dio stana koje koriste gosti). Treba napomenuti da je odvajanje wc školjke s umivaonikom, ukoliko mogućnosti to dozvoljavaju, uvijek poželjno jer se time podiže standard života. Također, poželjno je odvojiti perilicu rublja dalje od spavaće sobe zbog bolje zvučne izolacije prilikom rada perilice noću.
Novim rasporedom ostvarena je kružna veza unutar dnevnog dijela stambenog prostora koja omogućuje bolju komunikaciju neposredno povezujući ulazni prostor i kuhinju kojoj se više ne mora prilaziti isključivo preko dnevnog boravka. Istovremeno, kuhinja i blagovaonica su i vizualno i fizički bolje povezane s dnevnim boravkom preko jednostranog šanka koji u slučaju potrebe omogućuje blagovanje 6 osoba odjednom.

Zatvaranjem loggie povećao se stambeni prostor i ostvaren je novi raspored za bolje funkcioniranje pojedinih prostorija. Projektom je predviđena izvedba ugradbenih ormara koji su optimalno rješenje u stanovima manje površine. To se posebno odnosi na prostor iznad vrata (nadvratnik) koji redovito ostaje prazan. Na ulaznim vratima taj prostor obično služi za smještaj kutije s osiguračima za struju ili za brojila što svakako nije estetski prihvatljivo, pogotovo na reprezentativnom mjestu kao što je ulaz u stan. Na taj način se prostor racionalnije koristi i stanar ostvaruje viši standard života.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije