17.12.2014. u 09:00

Želite li da Ivan adaptira i vaš stan ili imate li bilo kakvo pitanje za njega, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net

Jednosoban stan površine 34,00 m2 sastoji se od dnevnog boravka, kuhinje s blagovanjem, spremišta, kupaonice i hodnika. U stanu živi četveročlana obitelj, roditelji s dvoje predškolske djece. Starije dijete kreće u školu iduću jesen i stoga im je nužno potrebna dodatna dječja soba. Spavaću sobu je moguće dobiti uz minimalne zahvate na način da se kuhinja i blagovanje projektiraju u prostoriji dnevnog boravka i tada se dječja soba može organizirati u prostoriji iz koje su izmješteni.

Navedeni pristup zahtjeva najmanja novčana ulaganja, ali mana mu je loše funkcioniranje dnevnog boravka i sama činjenica da su roditelji primorani spavati u istoj prostoriji gdje se priprema hrana. Rješenje koje ću prikazati je složenije i skuplje za realizaciju, ali pruža daleko veću kvalitetu života u stanu.

Foto: Ivan Frleta

Dnevni boravak sam organizirao u sredini tlocrta i pripojio sam mu veći dio prostora koji trenutno zauzima hodnik. Na taj način sam zadržao identičnu veličinu dnevnog boravka, a jedina razlika u odnosu na postojeće stanje je smještaj stola za blagovanje u prostoriji dnevnog boravka. Površina od 17.50 m2 je dovoljna za potrebe dnevnog boravka i blagovanja. Dječju sobu i kuhinju sam projektirao u dijelu tlocrta koji trenutno zauzima dnevni boravak. U obje prostorije se ulazi iz dnevnog boravka i minimalnih su dimenzija, ali dovoljno velike za kvalitetno ispunjavanje funkcije.

Dječja soba ima površinu 7,00 m2, prirodno je osvjetljena i ventilirana. Dva radna stola standardnih dimenzija i kreveti 'na kat' zadovoljavaju potrebe dvoje djece za rad i odmor. Kuhinja ima površinu 4,20 m2, indirektno je osvjetljena, a ventilacija će se morati osigurati mehaničkim putem preko pročelja zgrade. Najveća prednost ovog rješenja je upravo ta kuhinja u zasebnoj prostoriji koja se kliznim vratima može odijeliti od ostatka stana. Kupaonicu nisam mijenjao iako ju je moguće povećati na prostor koji zauzima spremište ako korisnici žele.

Foto: Ivan Frleta

Želite li da Ivan adaptira i vaš stan ili imate li bilo kakvo pitanje za njega, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!

Trebate nam poslati postojeći tlocrt s barem jednom dimenzijom, zatim, koji su korisnici stana, koje prostorije žele imati te imate li neku specifičnu želju. Ne bi bilo loše da pošaljete fotografije.

Napomena: Potrebno je sve mjere kontrolirati u naravi. Ne odgovaramo za eventualna odstupanja u odnosu na stvarno stanje. Za točne nacrte potrebno je izvršiti snimak postojećeg stanja. Ukoliko ste zadovoljni s rješenjem možete stupiti u kontakt s arhitektom radi ostvarivanja suradnje na projektu.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
14:25 19.12.2014.

Oprostite, ali ovo mi se cini neprakticno i onaj prozor morate dijeliti po sredini. Ovako je optimalno iskoristen svaki centimetar, ali je puno skuplje. Nije li bilo jednostavnije od kuhinje napraviti sobu i instalacije povuci na zid u boravku, takoo se dobije kuhinja sa boravkom, a hodnik je toliko velik da se mogu staviti svi ugradni ormari i ostatak stana nije zagusen namjestajem i dobiva na velicini.

FF
frleta.f
09:54 13.01.2015.

U parvu ste da je ovo rješenje skuplje i kompliciranije. Rješenje koje spominjete sam opisao na početku teksta i iskomunicirano ga s korisnicima. Smatram da je korisnije na portalu prikazati najkvalitetnije rješenje bez obzira na cijenu. Mislim da je teško kvantificirati kvalitetu životnog prostora novcem. Zahvaljujem na komentaru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije