29.10.2014. u 11:03

Ovlašteni arhitekt Ivan Frleta svakog tjedna donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Ivan adaptira i vaš stan, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!

Jednosoban stan veličine 47,00m2 nalazi se u Zagrebu. Sastoji se od prostorije dnevnog boravka s blagovanjem, kuhinje, kupaonice i ulaznog prostora. Želja korisnika je dobiti još jednu prostoriju koja bi služila kao spavaća i radna soba.

Iako je prostorija dnevnog boravka i blagovaone poprilično prostrana nije jednostavno dobiti još jednu sobu radi proporcije stana i raspoložive duljine fasadne fronte.

Foto: Ivan Frleta

Pokušavajući ostvariti zahtjeve korisnika projektirao sam dva rješenja koja smatram podjednako vrijedna, svako s prednostima i nedostacima. Osobne preference i stav korisnika biti će odlučujući za odabir rješenja. Prvo rješenje podrazumjeva podjelu prostora pomičnom kliznom stijenom. Prednost ovakvog pristupa je fleksibilnost korištenja i očuvanje prostranosti stana. Krevet dimenzija 220cm x 160cm je u ovom rješenju smješten u nišu koja se se može zatvoriti poput ormara, što možda ne odgovara svakom korisniku radi osjećaja skučenosti koji bi se mogao pojaviti. Ovakvo rješenje nije uobičajeno i pristup krevetu je relativno kompliciran iako može biti praktično budući da se krevet lako može sakriti od pogleda.

Foto: Ivan Frleta

Drugu varijantu sam projektirao na način da prostorija dnevnog boravka i blagovanja bude pomaknuta za 45° u odnosu na koordinatni sustav stana. Tim pomakom sam dobio prostore u uglovima tlocrta koji se mogu koristiti kao radni, spavaći i ulazni prostor. Prednost ovog rješenja je u tome što su spavaći prostor i pozicija kreveta praktičniji, a radni prostor je izdvojen što je bila jedna od želja korisnika. Nedostatak ovakvog rješenja je gubitak na prostranosti dnevnog boravka i blagovanja.

Foto: Ivan Frleta

Želite li da Ivan adaptira i vaš stan ili imate li bilo kakvo pitanje za njega, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!

Trebate nam poslati postojeći tlocrt s barem jednom dimenzijom, zatim, koji su korisnici stana, koje prostorije žele imati te imate li neku specifičnu želju. Ne bi bilo loše da pošaljete fotografije.

Napomena: Potrebno je sve mjere kontrolirati u naravi. Ne odgovaramo za eventualna odstupanja u odnosu na stvarno stanje. Za točne nacrte potrebno je izvršiti snimak postojećeg stanja. Ukoliko ste zadovoljni s rješenjem možete stupiti u kontakt s arhitektom radi ostvarivanja suradnje na projektu.

>>Otmjeni donjogradski stan od 110 m2 dobio je dječju sobu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije