28.01.2015. u 08:59

Želite li da Ivan adaptira i vaš stan ili imate li bilo kakvo pitanje za njega, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!

Dvosoban stan, površine 64 m2, sastoji se od ulaznog hodnika, dnevnog boravka s blagovanjem, kuhinje, kupaonice, spavaće sobe i lođe. Korisnicima je potrebna dodatna spavaća soba. Unutar prostora stana nema nosivih zidova, no fleksibilnost tlocrta ipak je ograničena vertikalom s instalacijama koja se nalazi između kuhinje i kupaonice, kao i položajem otvora na pročelju.

Postojeći raspored i veličina prostorija je optimalna, što znači da će se ti odnosi ponešto narušiti prenamjenom nekog prostora u još jednu spavaću sobu.

Foto: Ivan Frleta

Novu spavaću sobu sam organizirao u dijelu koji je do sada zauzimala kuhinja. Širina stana od 4,70 m ne ostavlja dovoljno prostora za smještaj sobe u nekom drugom dijelu tlocrta. Na mjestu kuhinje nalazi se jedini prozor koji se može iskoristiti kao izvor prirodnog osvjetljenja i ventilacije. Novonastala soba je minimalna, ali dovoljna za ugodan boravak jedne osobe. Posljedica ovakvog rješenja je premještanje kuhinje u prostoriju dnevnog boravka ili postojeće spavaće sobe. U svakom slučaju jedan dio stana izgubit će na komociji i funkcionalnosti.

Foto: Ivan Frleta

Prva varijanta zadržava kvalitetnu postojeću spavaću sobu, a kuhinja se smješta u prostoriju dnevnog boravka.

U drugoj varijanti kuhinju i blagovanje sam organizirao u prostoriji koju trenutačno zauzima spavaća soba. Kuhinja i blagovanje su optimalne veličine, a prednost je i u tome što se nalaze u odvojenoj prostoriji, čime je spriječeno širenje mirisa koji nastaju kuhanjem na ostatak stana. Negativna je strana ovog rješenja u tome što dnevni boravak mora poprimiti funkciju spavaće sobe. Oba rješenja imaju prednosti i mane, a za odabir je mjerodavno jedino stajalište korisnika.

Foto: Ivan Frleta

Želite li da Ivan adaptira i vaš stan ili imate li bilo kakvo pitanje za njega, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!

Trebate nam poslati postojeći tlocrt s barem jednom dimenzijom, zatim tko su korisnici stana, koje prostorije žele imati te imate li neku specifičnu želju. Ne bi bilo loše da pošaljete fotografije.

Napomena: Potrebno je sve mjere kontrolirati u naravi. Ne odgovaramo za eventualna odstupanja u odnosu na stvarno stanje. Za točne nacrte potrebno je izvršiti snimak postojećeg stanja. Ako ste zadovoljni s rješenjem, možete stupiti u kontakt s arhitektom radi ostvarivanja suradnje na projektu.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar johnny_bravo
johnny_bravo
13:51 29.01.2015.

Jedino što bi dovod i odvod mogao biti problem zbog svog izvornog smještaja.

Avatar johnny_bravo
johnny_bravo
13:46 29.01.2015.

Varijanta broj 1 je puno bolje rješenje od varijante broj 2.

NI
Ninja22
12:59 02.02.2015.

"Korisnicima je potrebna dodatna spavaća soba", a u varijanti 2 je spavaća soba premještena u manju prostoriju (?!). Definitivno varijanta 1, ali uz smještaj kuhinje na "zapadni zid"dnevne sobe jer je isti najbliže instalacijama što će rezultirati i manjim troškovima adaptacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije