STIL

7 insajderskih savjeta dizajnera interijera za sjajan dom

Shutterstock
16.05.2019.
u 08:50

Ako vas zanimaju insajderski trikovi kako svom domu osigurati visokokvalitetni finiš, impresivan i dobar dizajn, zavirite u savjete dizajnera interijera

Mnogi se osjećaju pogubljeno kada krenu uređivati svoj dom jer nisu sigurni odakle početi. Dobar, odmjeren dizajn interijera nije nešto što vam je nedostupno!  Ako vas zanimaju insajderski trikovi kako svom domu osigurati visokokvalitetni finiš, impresivan dizajn i dobar ukus, zavirite u savjete dizajnera interijera za portal House Beautiful.

1. Lažirajte visoke zidove niskim pokućstvom

"Stvorite jake vertikalne linije, a izbjegavajte horizontalne", glasi kratki savjet Todda Romana. Ovaj dizajner preporučuje velika ogledala jer sobi daju dojam veličine. Jednako tako voli koristiti nisko pokućstvo kako bi stvorio iluziju visokih zidova.

Foto: pixabay

2. Trik za više svjetlosti

Najčešće želimo iskoristiti prostor u kuhinji do maksimuma, pa tako urađujemo ormariće od radne površine do stropa. Osim ako oni nisu svijetle boje, dojam može biti mračan i jednoličan. Stoga dizajnerica Caitlin Moran preporučuje bojanje stropa bojom koja je za nijansu svijetlija od boje zidova. Čak i ako nemate prozor u blizini, kuhinja će biti puno svjetla.

3. Dubina, a ne veličina

Maleni stanovi ne moraju nužno biti natrpani namještajem i ne morate imati osjećaj kao da više u njega ne stane ni igla. Birajte naslonjače koji imaju malene rukohvate: "Većina njihove površine odlazi na sjedalo, tako da se možete u njih uvući. Osiguravaju luksuzni osjećaj i prostranost, iako nisu zapravo veliki", savjetuje dizajnerica Elizabeth Pyne.

Foto: Ngoc Minh Ngo za House Beautiful

4. Nemojte sve imati u setu

"Sakupljanje pribora za jelo i posuđa u setovima je precijenjeno i skupo", tvrdi dizajnerica interijera Bunny Williams. Umjesto toga, potražite antikvitetne porculanske komade i srebrninu online po nižoj cijeni. "Uštedjet ćete, a gostima će se blagovaonica doimati posebnijom u odnosu na potpuno nove stvari", savjetovala je Williams.

5. Pravilo 50/150

Želite li savršenu kombinaciju boja u kuhinji, boju podijelite u tri dijela. Baznom bojom prebojite ormariće. Zatim pomiješajte jedan dio boje 50 posto svijetlije od bazne boje te drugi dio 150 posto tamnije. "Ovo je metoda koja nema greške ako želite na zidu napraviti pruge. Također se radi o vrlo arhitektonskom načinu korištenja boje", objasnila je dizajnerica Mary Douglas Drysdale.

Foto: Francesco Lagnese za House Beautiful

6. Srebro i zlato idu skupa

Metalik finiš osigurava sjaj prostoru, no taj sjaj će biti veći ako se ne ograničite na samo jednu boju. "Ne znam zašto ljudi češće ne miješaju zlatnu i srebrnu – zajedno izgledaju dobro. Ključno je koristiti velike količine obiju boja", savjetuje dizajner John De Bastiani.

7. Više jastuka za luksuzni izgled

"Jedan par jastuka uvijek izgleda siromašno. Postavite dva para kontrastnih uzoraka, boja i tekstura", savjet je dizajnerice Melisse Warner.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije