MALI STANOVI

6 prijedloga kako 'izmisliti' još malo kvadrata u domu

mali stan švedska
Foto: alvhemmakleri.se
1/6
28.03.2020.
u 07:00

Ne dopustite da se vaš stančić ispričava zbog svoje male površine. Uz pomoć naoko ludih trikova učinite ga vizualno većim

Ako živite u Hrvatskoj, poprilično su velike šanse da ne raspolažete nekom raskošnom kvadraturom. Posljedično, siguirno se trudite taj maleni interijer iskoristiti maksimalno i pri tome učiniti da izgleda što je moguće prostranije.

Osnovni trikovi za postizanje takvog efekta već su dobro znani - što svjetliji tonovi zidova, podova, vrata, namještaja, postavljanje velikih zrcala, puno rasvjete, izuzimanje suvišnih stvari... Sve to zvuči logično i zdravorazumski. No, postoje i neka nekonvencionalna pravila koja se vode premisom da se mali interijer ne bi smio 'sramiti' svoje površine. Stoga, previše namještaja - nikako, ali jedan do dva velika, konkretna 'statement' primjerka poput sofe i komode - svakako!

Foto: pixabay

Ključno je samo da sofa ima vidljive nogice i da ne prekriva cijeli pod ispod sebe, a i nju i komodu pak valja malo odmaknuiti od zida kako bi se tako postigao dojam dubine. Što se tiče zidova i stropa, boje su, kažu stručnjaci nove generacije, i više nego dozvoljene, i to osobito na stropu. Oblijepite ga zidnom tapetom ili mu dodajte bilo kakva uzorak. Ključ je u tome da će privlačiti poglede prema gore, a time će se prostorija činiti većom.

mali stan švedska
1/10

Kad je riječ o zidovima, dopušteno je obojiti jedan u boju po želji, čak i tamnu, ali neka taj zid ne bude dominantan. Podovi neka ipak ostanu u svjetlijim nijansama, a prostranijima ih učinite tepisima. Naime, više malih tepiha, a osobito ovo vrijedi za garsonijere, može napraviti dva do tri zone u jednoj prostorji – jednu kod sofe, drugu kod fotelje i treću, primjerice, ispod blagovaonskog stola. Druga je opcija jedan tepih na pruge koji će se prostirati cijelom dužinom prostora.

Foto: Decoholic

Po visini zida mogu se pak poredati police, ali tako da idu što je moguće više do stropa koje će vizaulnio izdužiti prostor. I po pitanju dekora vrijedi pravilo 'manje, ali veće'. Zid je bolje ukrasiti jednim velikim platnom ili velikom uokvirenom fotografijom nego s puno malih. Prema savjetima stručnjaka, ukrasi poput vaze ne bi smjeli biti manji od veličine dinje i treba ih grupirati u skupine od tri četiri komada. Rasvjeta neka pak bude raskošna.

Duguljasti lusteri koji će privlačiti poglede, elegantne i tanke podne lampe... stručnjaci preporučuju barem pet rasvjetnih tijela u jednoj prostoriji. Za zaokružen izgled malog prostora, osim jednog istaknutijeg komada ili zida, držite se jedne boje, ali u svim njezinim nijansama. Tako ćete postići vizualnu koherenciju koja će prostor učiniti većim. Primjerice, ako imate tamnosivu sofu, birajte jastučiće i tepih nekoliko nijansi svjetliji. A sve to, naravno, pojačajte što većim zrcalom smještenim na zidu suprotno od izvora prirodne svjetlosti.

 

Foto: pixabay

1. Police cijelom dužinom zida, ali neka budu što praznije!

Kada postavljate police po cijeloj visini zida, što je svakako preporuka za male interijere, ostavite ih nekoliko praznih ili barem polupraznih. Nemojte ih prenatrpati svime i svačim i tako ćete dobiti prozračniji izgled zida. Police postavljene sve do stropa izgledat će atraktivno i privlačiti poglede porema gore te tako vizualno izdužiti prostoriju.

 

Foto: pixabay

2. Poigrajte se zrcalima, a dnevnu zonu ujednačite

Zrcala nasuprot izvoru svjetlosti dat će dubinu malom i uskom prostoru, No, umjesto jednoga velikoga zrcala možete staviti i nekoliko manjih u obliku kvadrata ili ih pak poredati vertikalno što će izgledati jako efektno. Ako na raspolaganju imate 'open space' dnevnu zonu, neka kuhinja, blagovanje i dnevni boravak budu u istom tonu. Mali prostori ne vole previše kontrasta.

 

Foto: pixabay

3. Oslobodite prostor vizualnih pregrada

Prozirno pokućstvo, poput staklenoga stolića, ali i, primjerice, prozirnoga zastora za tuš, pomoći će da prostorija izgleda veća. No, preporuka je i da je potpuno oslobodite vizualnih pregrada. Gdje nisu potrebna, primjerice, između hodnika i dnevnog boravka, uklonite vrata.

 

Foto: pixabay

4. Zastore valja 'prilijepiti' što više za strop

Zastore objesite visoko iznad prostora. Istina je da bi najbolje bilo da ih nema, ali s obzirom na to da većini nije opcija, postavljeni uza strop, padajući kao dugi slap tkanine, dat će dojam da je prostor viši. Neka budu od svjetlog, prozračnog, prirodnog i obavezno – svjetlopropusnog materijala.

 

Foto: pixabay

5. Kupaonica neka bude što je moguće svjetlija

U kupaonici valja izbjegavati tamne keramičke pločice. U pravilu je to najmanja prostorija u domu, najčešće bez prozora i pomalo 'klaustrofobična', stoga treba biti u bijelim, bež i svijetlosivim tonovima. Tepihom i ostalim tekstilom dodajte malo boje.

 

Foto: pixabay

6. Namještaj malo odmaknite od zida!

Možda će zvučati nelogično, ali namještaj nemojte priljubiti uza zid, nego ostavite 5 do 10 cm 'lufta' i dobijte na dojmu 'dubine'. Multifunkcionalni su komadi 'must have' pa neka, primjerice, tabure i stolić budu jedan komad namještaja. Želite li dekorativne kutije, neka budu u istom tonu.

>>Izvrstan primjer kako iz malo kvadrata izvući maksimum

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije