MUCICE

6 glavnih razloga zašto se tvrdokorna prašina udomaćila u vašem domu

Shutterstock
11.08.2020.
u 06:17

Čak i uz redovito brisanje prašine, ona se munjevitom brzinom skuplja u vašem domu

Vlasnica servisa za čišćenje u New Yorku Kadi Dulude otkriva za portal i časopis Architectural Digest četiri glavna razloga zbog kojih se tvrdokorna prašina udomaćila u vašem stanu.

Otvoreni prozori

Iako je potrebno svaku prostoriju provjetriti kako biste osigurali dotok svježeg zraka i zaštitili se od virusa, sa svježim zrakom ulazi i prašina. Pod time mislimo na sve čestice koje se mogu zalijepiti za podove, namještaj, pa čak i zidove i tvoriti taj čarobni sloj prašine. To je najzornije u prostorijama koje imaju izlaz na balkon i spavaćim sobama u kojima krevet ne počiva na podu cijelom svojom površinom, nego je povišen, na nogicama. Po takvom se podu prašina slobodno kotrlja i u tren oka se stvaraju mucice.

Namještaj od umjetnih materijala

"Primijetila sam da sintetički materijali u većoj mjeri privlače prašinu nego prirodne površine, poput drveta i kamena", tvrdi Dulude. Savjetuje da redovito usisavačem počistite sofu i naslonjače, na koje često zaboravljamo. Od velike pomoći bi bilo da ih očistite pomoću pare.

Foto: pixabay

Zastori su prvi komadi dekoracije koji su na udaru prašine, jer se nalaze tik do prozora, stoga ih treba redovito prati.

Renovacije prostora

Ako ste nedavno imali intervenciju u svom domu, ili čak su vaši susjedi preuređivali stan, to se može odraziti i na razinu čistoće u vašem domu. "Prašina izazvana takvim radovima teško se uklanja jer neprestano lebdi u zraku i polako se sliježe kroz duže razdoblje", tvrdi Dulude.

Tepisoni

Tepisi djeluju poput magneta za prašinu, a posebno obratite pažnju na usisavanje i čišćenje onih koji su postavljeni od zida do zida. "Potreban vam je dobar usisavač kako biste uklonili tvrdokornu prašinu. Usisavajte barem jednom tjedno, a dva puta godišnje koristite čistač na paru kako biste ubili grinje i uklonili alergene", savjetovala je Dulude.

Foto: screenshot/facebook

Ne održavate klimu

Klimatizacijski uređaji sjajno filtriraju prašinu i alergene iz zraka sve dok uredno rade. Ako ih redovito ne održavate, to će se odraziti i na njihovo funkcioniranje, stoga nemojte zaboraviti napraviti servis klime prije "udarnog" razdoblja korištenja.

Suho i mokro brisanje

Uklanjanje prašine metenjem, brisanjem ili usisavanjem učinkovito je, ali ako ju zaista želite eliminirati, morate površine prebrisati i mokrom krpom, savjetuje Dulude. Idealno bi bilo drvene podove ispolirati nakon toga suhom krpom od mikrovlakana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije