Pozitivna energija

120 kvadrata ugodnog interijera za stanovanje i tulumarenje

120 kvadrata ugodnog interijera za stanovanje i tulumarenje
Foto: Dom i vrt
1/7
21.11.2013.
u 08:24

Iako nije imala namjeru kupovati novi stan, vlasnica stana s najljepšim pogledom na zapadni dio Zagreba i Samoborsko gorje zaljubila se u njega već na prvi pogled. A sve se dogodilo slučajno. Dugogodišnji prijatelj, investitor urbane vile na Perjavici, pozvao ju je da joj pokaže u kakav se posao upustio, a ona se na prvi pogled zaljubila u prostor koji joj je ponudio nevjerojatnu energiju.
– Nisam se mogla odlijepiti, fascinirao me taj položaj, pogled, mir i tišina, raspored stana, vrhunski materijali. Primjerice, podovi od hrastovih dasaka ili vrhunska keramika Imola. I tako sam, na brzinu, prodala svoj stan na Trešnjevci i kupila ovaj, sasvim neplanirano – otkriva vlasnica.

Stan ima 120 četvornih metara, a orijentacija prema istoku, zapadu i jugu pruža zanimljivu igru različitog danjeg svjetla. Svoju estetsku, ali i funkcionalnu zadaću imaju i prekrasni uski prozori na sjeveru. Tu pogled završava u voćnjaku. Glavna spavaća soba, povezanom kupaonicom, orijentirana je na istok, dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja orijentirani na jug, a radna soba i druga spavaća soba s kupaonicom na zapad. Stan ima i dvije prekrasne terase – onu s roštiljem i velikom stolom za ljetna blagovanja i terasu s dvosjedom i foteljama, idealnim mjestom za večernja opuštanja i ispijanje koktela. Inače, kroz smijeh dodaje vlasnica, stan je ugodan dom, ali i odlično mjesto za tulume.

Terasa je idealno mjesto za večernja opuštanja. Pogled završava daleko u Samoborskom gorju

Urbanu vilu projektirao je arhitekt Miloš Pecotić. Zgrada je koncipirana kao školski primjer urbane vile, najdonja etaža je stan s velikim vrtom, srednja etaža je stan s terasom i vrtom sa stražnje strane, a zadnjoj etaži je na vrhu penthouse.
– Dojam je kao da živiš u kući, sam si na etaži i imaš izravan kontakt s okućnicom. Naša parcela je bivši voćnjak s klijeti. Voćnjak je sačuvan i u njemu rastu jabuke, marelice, šljive i kruške. Idealno neprskano voće za marmelade, kompote... Klijet je ostavljena i uređena tako da se stanari okupljaju ljeti, peku roštilj, a zimi se njihova djeca sanjkaju u tom voćnjaku jer je na blagoj padini. Po voćnjaku još uvijek šetaju fazani – otkriva vlasnica.
Interijer je uređivala sama, s vizijom koju je imala kad je prvi put ušla u njega. Stan izgleda poput nekog lofta, namještaj je u Bauhaus stilu – kožne fotelje su dizajn Le Corbusiera, mali okrugli stolić dizajn je Eileen Gray. Ostalo je sve rađeno po mjeri, kuhinja je Veneta Cucine. Iz starog stana uzela je tek tamnosmeđi kožni trosjed koji je s godinama sve ljepši jer je malo ispucan i ima patinu. Dominiraju wenge smeđa i bijela, a od materijala cigla, staklo i koža. Na zidu su grafike Šuteja, Murtića, Veže te Bućanove, vlasnici najdraže. Na ciglenom zidu je velika fotografija New Yorka koja čuva mjesto slici velikog formata koju još nije našla, jer želi da bude posebna i ljubav na prvi pogled, kao i taj stan.

Prepoznatljivi talijanski dizajn odabran je za kuhinju. Jedinstveni dnevni prostor povezan s terasama i zelenilom. Igra je to interijera i eksterijera

Svaka spavaća soba ima izravnu vezu sa svojom kupaonicom i pogledom na podsljemensko zelenilo

Dvostruki umivaonici – za vlasnicu i njezinu kćer studenticu koja u Zagreb dolazi tek za praznike

Niša na ulazu u dnevni dio stana iskorištena je za staklene police s knjigama i “mirisne” sitnice

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije