UNESITE PROMJENE

10 ključnih ideja kako da učinite svoj dom boljim

Ikea interijer
Foto: IKEA
1/11
06.05.2020.
u 11:20

Donosimo nekoliko ključnih trikova i savjeta s kojima možete jeftino, ali efektno uljepšati svoj životni prostor.

Da biste svoj dom osvježili ili se riješili nekih nedoumica, izbjegli zamke i možda bacili novac na nešto zbog čega će vam poslije biti žao, nudimo nekoliko korisnih i provjerenih savjeta.

Slušajte sebe, ali potražite i pomoć
Krećete li od nule u uređenje svog doma, prvo odredite smjer uređenja. Ne morate biti ni dizajner ni interijerist, vodite se svojom osobnom estetikom. Definirajući smjer uređenja, potražite pomoć stručne osobe koja će razriješiti neke vaše nedoumice ili ponuditi načine uređenja koja jednostavno niste vidjeli.

Foto: pixabay

 

Tapete za osvježenje
Želite li osvježiti sobu ili tek dio stana, razmislite o tapetama. Ipak, oprezno – ovisno o veličini prostora, pozorno birajte boje i uzorke tapeta. Za manje prostore dobrodošle su tapete svijetlih tonova i sitnijih uzoraka. Vrlo efektno može izgledati ako tapete postavite samo na jedan zid, u istaku ili pak njome presvučete frontu starog ormara ili komode.

Foto: pixabay

 

Sag i zavjese, da ili ne?
Za one koji ih nazivaju "samo sakupljačima prašine" ipak savjet – oni u prostor unose malo topline i intimnosti. Stoga svoje prozore možete zasjeniti laganim prozračnim zavjesama koje mogu biti postavljene tik uz sam rub prozora, a na pod staviti sag od prirodnih materijala koji se lako održava. Pristalice zavjesa i sagova moraju voditi računa o tome da teški dekori i guste zavjese pristaju u većim prostorima.

Foto: IKEA

 

Ogledala u hodniku, sobi, kupaonici... Da!
Svuda su dobrodošla. Vizualno povećavaju prostor, ali mogu biti i svjetlosni korektiv prostora. Dobrim postavljanjem mogu reflektirati dnevnu svjetlost u dio stana koji nema dovoljno dnevnog svjetla.

Foto: pixabay

 

Stilski namještaj
Postoje oni koji jednostavno obožavaju njegovu masivnost, udobnost i način obrade i oni koji ga ne vole. Stilski namještaj, i onaj originalan i njegove replike, uvijek je imao svoje zagovornike i protivnike. No, treba znati da on bolje pristaje u veće interijere jer svojom masivnošću manje prostore može zagušiti. Arhitekti zbog činjenice da donosi toplinu u interijer vole bidermajersku komodu ili secesijsku fotelju unijeti i u moderne prostore. Osim toga, u manjim prostorima samo jedan dizajnerski stolac možete smjestiti uz radni stol i dati cijelom prostoru dozu sofisticiranosti.

 

Pročistite prostor
Ako ste tip hrčka, koji skuplja sve i svašta, s vremena na vrijeme u svom domu pročistite stvari i maknite ono što vam doista ne treba. Ma koliko vam se činilo da su sve te stvari važne, one ipak zagušuju prostor, oduzimaju energiju i skupljaju prašinu.

Foto: pixabay

 

Unesite u prostor malo zelenila
Ono osvježuje i oplemenjuje prostor, a ima i onih koji sugeriraju kako bi na svakih nekoliko kvadrata trebala bi biti jedna biljka. Kad kupujete svoju novu biljku, raspitajte se koliko je često treba zalijevati i prihranjivati. Pripadate li među zaboravljive, birajte biljke koje su manje zahtjevne i koje vam to neće zamjeriti.

Foto: pixabay

 

Rasvjeta je važna
Za stvaranje dobre atmosfere u prostoru zadužena je i rasvjeta. Prostor u kojem radite, poput radnog stola ili kuhinjske površine, mora dobro rasvijetljen, no to nije nužno u svim drugim situacijama. Atmosferu, jače ili manje osvijetljenu, možete postići različitom ambijentalnom rasvjetom.

Foto: pixabay

 

Mirisi u domu
Mirisi, aromatski štapići ili svijeće mogu podići atmosferu u interijeru i izgledati vrlo dekorativno, ali pazite da ne pretjerate jer od teških mirisa može prostor biti vrlo neugodan i teško podnošljiv.

 

Promijenite raspored
S vremena na vrijeme promijenite raspored mobilnog namještaja u stanu ili raspored slika na zidovima. Ništa ne mora biti postavljeno zauvijek. Novu atmosferu možete stvoriti i postavljanjem platna odabranog uzorka preko većih ili manjih komada stiropora ili šperploče. Takvu instalaciju postavite na zid.

Komentara 1

HI
HildaRaney
12:45 19.11.2018.

Napravit ću 86 dolara za sat od kuće. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjećam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije