Hedera helix

Sobni bršljan

sobni bršljan
Thinkstock
01.12.2016.
u 00:00

Bršljan je zimzelena penjačica europskog porijekla. Omiljen je kao sobna biljka i vrlo čest stanovnik urbanih gradskih predjela budući da dobro podnosi zagađenja i prilagodljiv je različitim uvjetima života.Najraširenija vrsta bršljana je Hedera helix koja ima sjajne zagasitozelene listove.  Ljeti  biljci odgovara umjerena temperatura, a zimi treba boraviti u nezagrijanoj prostoriji. Treba je redovitozalijevati, ali i uvijek paziti da se višak vode na zadržava u lončanici i podlošku.  Zimi zalijevanje je oskudnije. Može biti posađen i u viseće lončanice. Razmnožavanje je pomoću reznicama koje je najbolje odrezati ujesen i staviti ih u posudu s vodom te čekati da se zakorijene. Kad puste korjenčiće usadite mladice u lončanice, u koje se prethodno stavi sloj šljunka ili kamenčića na dno radi bolje drenaže. Sve to je dobro prekriti plastičnom folijom radi bržeg zakorjenjivanja u zemlji. Presađuje se jednom godišnje i to u proljeće i to u slučaju da je korijenje provirilo s dna lončanice.

Primjena: bršljan ima ljekovita svojstva i koristi se kao lijek protiv bronhitisa i astme.

 

Napomane: U kućama u kojima žive kućni ljubimci ne preporučuje se držanje ove biljke jer je otrovna za životinje, posebice za mačke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?