Ixia maculata

Ixia maculata

ixia
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ova atraktivna trajnica s lukovicom podrijetlom je iz južne Afrike, s Rta dobre nade. Listovi su joj poput listova trava, većinom su četiri. Cvjetovi su skupljeni u guste i uspravne cvatove oblika klasa. Zatvaraju se noću i za jako oblačna dana. Cvatu oko tri tjedna.

Što su stariji, cvjetovi se šire i sve više poprimaju oblik zvijezde. Nakon cvatnje biljku treba podrezati do ispod donjih cvjetova. Sadnju lukovica u umjerenim područjima treba obaviti u listopadu i studenome na 20 cm dubine.

Lukovice ostaju u zemlji do kraja srpnja te se tada vade i pohranjuju, ali ne u suhu zemlju, već u sandučiće. Na suhu se mjestu drže do studenoga. Prihranjivati treba svakih četrnaest dana od kada se listovi potpuno razviju pa sve do njihova uvenuća. Čovjek je uzgojio mnoštvo kultivara.

Primjena: za kamenjare i cvjetne gredice, za rez.

Napomena: dobra zaštita zimi omogućuje rast vani i u hladnijim područjima. Ako želite da vam Ixia cvjeta u kući, trebate njezine lukovice sredinom rujna do kraja listopada posaditi u mješavinu pijeska i listovke te ju staviti u prilično mračnu prostoriju (podrum) na temperaturu od oko 70C. Ne smije se zalijevati sve dok ne potjera izdanke. Tada pažljivo zalijevati dok se ne pokažu cvjetni pupovi i ranija zimska cvatnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?