Hypericum calycinum

Pljuskavica

pljuskavica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Hypericum je velik i raznovrstan rod od 400 vrsta jednogodišnjih biljaka, trajnica, grmlja i nekoliko manjih stabala, među kojima ima zimzelenih, ali uglavnom prevladavaju listopadne vrste. Često se uzgajaju u vrtu zbog svojih upadljivih, plosnatih, žarko žutih cvjetova s mnoštvom zlatnih, istaknutih prašnika u sredini.

Mogu se naći diljem svijeta, u širokom rasponu habitata. Vrste se razlikuju prema veličini, ima ih od skroz sićušnih trajnica do alpskih vrsta koje mogu narasti i do 300 cm. Uglavnom vole hladnije klime pa iako toleriraju polusjenovite položaje, ipak preferiraju sunčane.

Najbolje uspijevaju u plodnom, dobro dreniranom tlu. Potrebno ih je puno zalijevati tijekom kraja proljeća i ljeti. Neke su vrste sklone plijesni. Najčešće uzgajana vrsta zbog nezahtjevnosti i otpornosti je Hypericum calycinum, podrijetlom iz Turske, puzavac (pokrivač tla) i niski zimzeleni grm 50 cm visine, koji se jako brzo širi svojim penjućim stabljikama tako da prekrije veliku površinu tla.

Primjena: pokrivač tla, zidova, pergola.

Napomena: Nakon cvatnje potrebno je ukloniti čahurasto sjemenje, a s obzirom na to da se jako brzo širi, treba ga češće podrezivati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?