Hibiscus rosa sinensis

Kineska sljezolika

kineska sljezolika
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Kineska sljezolika je zimzeleni grm sjajnozelenih listova koji se puno uzgaja u tropskim i suptropskim krajevima. Kod nas se uz obalu najčešće uzgaja u posudama koje se zimi unose u kuću (veranda, zimski vrt, svijetlo stubište). Najveća opasnost prijeti od jake bure koja joj trga lišće.

Može se uzgajati i na kontinentu, u uzgojnim posudama koje se krajem svibnja iznose na otvoreno, a već u listopadu prije prvog mraza unose se u kuću. Krupni cvjetovi mnogobrojnih kultivara jednostavne i ispunjene građe dolaze u nijansama crvene, ružičaste, ljubičaste, žute i u bijeloj boji. Pojavljuju se ljeti.

Za uzgoj hibiskusa najbolji je supstrat koji se sastoji od dva dijela treseta, dva dijela ilovaste zemlje i jednog dijela pijeska. Prija mu osunčano do polusjenovito mjesto. Tijekom rasta i razvoja obilno se zalijeva, a jednom u dva tjedna prihranjuje se tekućim hranjivom. Zimi se zalijeva oskudno.

Da biste odraslu biljku održali bujnom, svakog proljeća treba podrezati stare grane za oko trećinu duljine. Budući da hibiskus cvate na novoizraslim grančicama, orezivanjem rastućih vrhova u proljeće i ljeto potiče se obilnija cvatnja.

Primjena: za sadnju u uzgojnim posudama.

Napomena: cvjetovi hibiskusa privlače pčele i kolibriće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?